Vlak voordat de huidige IJstijd aanbrak, en het viswater bevroor, ging John Smit nog een dagje op pad om op het groot water te gaan snoeken. De taluds afvissend, langzaam varend, zoekend naar de grote mama’s die nu langzaam weer bij elkaar gaan komen, zocht hij op zijn Raymarine ingespannen de scholen aasvis op.

Speurend op de Element naar de aasvissen…

 

In de buurt van die schooltjes aasvis schuilen meestal wel wat rovers rond. De fishfinder in het oog houdend, sleep ik onder langs het talud een dobber met een dode aasvis achter de boot. Een prachtig gezicht, zo’n dobber in de wervelingen van de voortglijdende visboot. Mooier wordt het niet. Tegelijk gooi ik een jerkbait over het ondiepe en laat deze rustig het talud afzakken.

 

Backslapper XL

Ik experimenteer al een tijdje met diverse jerkbaits. Aan Leon Prins van Prinsbaits had ik gevraagd een mooie ‘Backslapper XL’ te maken, een slow sinking exemplaar, in een kleur die dichtbij snoekbaars zit en met een mooi baars-streepje erop. “Ja hoor”, had Leon gezegd, “maar die hoef ik niet te maken. Ik heb er net eentje afgekeurd want ik vind de actie niet helemaal zoals die moet zijn. Die mag je dus wel overnemen.”

Nou ken ik Leon een beetje en dat is nogal een Pietje Precies, beetje erg zelfs wanneer  het om de actie van zijn jerkbaits gaat. Dus deze durfde ik wel over te nemen…zo gezegd zo gedaan.

Door mij alsnog goedgekeurd!

 

I like it

Terwijl de dobber achter de boot sleept, knoop ik de nieuwe jerkbait – waarvan ik de kleur ‘Zander-Style’ heb gedoopt – aan de lijn en neurie een beetje het nummer van ‘Gangnam style’. Ik begin er mee begin te vissen. De actie is gewoon prima. Niks mis mee. Langzaam zinkend, iedere tik van de hengel slaat ie netjes rustig uit en hij zinkt met een mooi waggeltje. I like it!

 

Onhoudbaar

De derde worp is het al raak. Na een paar tikken, ik schat op een diepte van 2 meter, wordt de hengel bijna uit mijn handen gerukt. Een superzware tegenstander zwemt het talud af en blijft onhoudbaar op diepte zwemmen. Het duurt een tijd voor ze zich gewonnen geeft. Na een flinke knokpartij ligt ze eindelijk en tot mijn opluchting in het net en mag ze op de foto, uiteraard voorzien van een inhangertje met de winnende jerkbait. Wat een waanzinnige vis, zeker een van mijn zwaarste snoeken ooit!

En het mooiste van alles: gevangen aan een afgekeurde jerkbait. Het kan verkeren…

Nog één keer omdat ie zo mooi is…