SVEN BOON – Vandaag zijn we op de vijvers van Auweland te Sint-Katelijne-Waver. Het doel van de Belgische commercial visser Jeff Jacobs is grote karpers vangen met de vaste hengel. Jeff is een gekende visser in zowel België als Nederland. Hij vist al sinds 2020 in het Guru Benelux team en heeft al tal van mooie overwinningen op zijn naam staan, waaronder de sector winst bij de Iberian Masters in 2020. Hoe pakt hij zijn visserij aan?

Tijdens deze reportage is het april en er zijn de afgelopen weken al heel wat bizarre weersomstandigheden geweest. Twee weken geleden konden we nog vissen in ons T-shirt, genietend van het zonnetje. Een week later moeten we onze dikke trui en sokken aan, omdat het volop aan sneeuwen was. Tijdens deze sessie hebben de weergoden ons spijtig genoeg niet gespaard en hebben ze ons gedoopt met enkele stevige regenbuien. Gelukkig houdt dat ons niet tegen en in no time is Jeff zijn materiaal opgesteld!

HARDE BODEM

Zodra Jeff zijn hengel klaar maakt zet ik een stapje dichter om te kijken welke setup hij nou precies gebruikt voor deze grote buffels. Jeff is een van de gelukkige vissers die al in het bezit is van de Aventus hengel. Hij gaat van start met de 13 meter Aventus 700 hengel in combinatie met de Carp Power kit. Deze kit is voorzien van een 2,5 mm volle elastiek, wat zeker nodig is om deze grote karpers de baas te kunnen zijn.

Als hoofdlijn kiest hij voor een 22/00 N-Gauge lijn in combinatie met een 0,4 grams Pinger dobber. Als onderlijn gebruikt Jeff vandaag een N-Gauge 19/00 voorzien van een Kaizen haak maat 14. Bij het uitpeilen van de stek vindt hij meteen twee plekjes met een harde bodem. Dit is ideaal bij het vissen op karper! Bij een zachte bodem graven de karpers kuiltjes waardoor je diepte niet altijd correct is.

 

DAGSCHOTEL

Nadat zijn tuigjes klaar zijn, begint Jeff met het bereiden van zijn voer. Aangezien deze grote buffels al wat kunnen verdragen zet hij gelijk een hele zak 2 mm Carp Cell pellets te week met behulp van een Bait Strainer. Deze laat hij ongeveer één minuut onder water staan en laat ze vervolgens 15 minuten uitlekken. Terwijl de pellets uitlekken neemt hij een handvol Cell Expander Pellets en doet ze vervolgens in zijn vacuümpomp.

Na een paar keer pompen zinken de pellets; deze laat hij in een bakje met water gedurende vijf minuten rusten. Nadat alles voldoende geweekt is zet Jeff alles klaar op de aastafel en neemt hij tot slot nog de maden uit de koelbox. De maden heeft Jeff de dag ervoor in polenta gezet. Polenta is redelijk grof van structuur, waardoor de maden zichzelf schoon schuren en zo voorkom je de vieze ammoniakgeur.

Bereiden van het voer

Aan de slag

Jeff heeft twee stekken uitgepeild. Op de linkerstek zal hij enkel met maden gaan vissen en ook enkel zal voeren met maden door middel van een katapult. Op de rechterstek gaat hij alleen met expanders vissen en aanvoeren met pellets doormiddel van een pole pot.

Met een pole cup eerst flink aanvoeren.

Hij begint de sessie op de pellet-plek en na nog geen twee minuten haakt Jeff een mooie karper! Nog niet van het formaat waar we vandaag naar op zoek zijn, maar vis is vis. Tijdens het drillen van de vis schiet hij met behulp van zijn katapult al enkele maden op de linkerstek. Nadat de vis is teruggezet begint hij meteen weer te vissen met een expander pellet en nog geen vijf minuten later is hij al bezig met drillen van een andere vis.

|> DIT IS EEN PREVIEW VAN HET ARTIKEL – “Ebro Monsters’ – Wil je het hele artikel lezen?

Dit artikel en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen en zien in BEET juni/juli. Vanaf 14 juni los te koop in de winkel of bij abonnees thuis op de mat.