MARTIJN DEKKERS –  ‘Dat er haaien langs de Nederlandse kust zwemmen is al lang geen geheim meer, maar voor veel vissers blijft het vangen van een echte haai voorlopig een jongensdroom. Maar die kan nu voor je uitkomen! Wij van hengelsportmagazine BEET sturen je deze zomer een dag op pad met onze zoutwater specialist Martijn Dekkers. Hij heeft het vissen op haai in Nederland tot zijn favoriete visserij gemaakt. Wil jij met hem mee?’ Die oproep lokt heel wat reacties uit!

In korte tijd krijgen we tientallen aanmeldingen, daarvan trekken we twee namen. Rick Teirlynck en Miranda Spierenburg. De eerste datum verwaait, de tweede datum wordt geprikt op zondag 6 september. Helaas moet Miranda verstek laten gaan, maar geen nood, ook zij mag nog eens mee op pad natuurlijk! Rick en ik gaan dus samen op pad, vismaat Robert sluit ook aan.

BEDANKT HANK!

Helaas werken de haaien al drie weken niet echt mee, vanaf het strand zijn de vangsten niet bepaald goed te noemen. Ik ben al een week lichtelijk zenuwachtig, een workshop is natuurlijk pas echt geslaagd wanneer er ook daadwerkelijk een haai wordt gevangen natuurlijk. Als ik in de avond schipper van het Wiesje, Hank Perree aan de telefoon heb blijkt hij de gouden tip te hebben!

Hij adviseert me contact op te nemen met Arjan Kot, die weet ze namelijk de laatste dagen goed te vangen vanaf het strand. Arjan laat niets te wensen over en binnen een uur weet ik waar de haaien zich op houden. Het was diezelfde schipper die ooit eens tegen me zei; kennis is niets, kennissen zijn alles…..

MET LAAG WATER

Wie vanaf het strand op haaien wil vissen moet dit doen bij laag water, alleen dan kun je in diep genoeg water werpen. Haaien foerageren zelden op ondiep water. Het lage water valt om 11.15 uur, de beste vistijd is dus grofweg van 8.45 uur tot 13.45 uur. We spreken om 7 uur in Zoutelande af en rijden gezamenlijk naar de stek.
We zijn vroeg en het water staat nog te hoog om te vissen, maar de kans dat het strand over een uurtje vol staat met vissers is te groot, we willen namelijk met zijn drieën in een vak aan de slag. Rick heeft zijn eigen hengels en steunen bij zich, de rest wordt geheel verzorgd. Zelf vis ik ook mee, maar de haaien zijn uiteraard voor Rick, hij staat vandaag immers in the picture! Na het opstellen van de hengels worden de lijnen gereed gemaakt. Wat en waarom we deze materialen gebruiken is een van de belangrijkste punten tijdens de workshop. Rick blijkt het erg interessant
te vinden en luistert aandachtig. We voorzien bij ons alle drie een hengel met een jojo-onderlijn en een hengel met een vaste montage. Het aas dat we gebruiken zijn grote steekzagers, een van de beste aassoorten voor het vissen op haai. Helaas miste ik het goede tij om de avond vooraf krabben te verzamelen, dat is wellicht een nog beter aas voor het vissen op haai.

En nu maar wachten… en hopen.

TOT AAN DE BORST

Vissend vanaf het strand telt iedere meter die je kan werpen. We lopen met het waadpak dan ook zo ver mogelijk de zee in en werpen pas in wanneer het water bijna aan de borst staat. We voelen duidelijk dat we steeds dieper vissen, ik schat dat we tegen 10 uur op een diepte van 4 à 5 meter vissen, perfect voor deze visserij. Krabben en garnalen weten onze haken in luttele minuten volledig kaal te vreten, constant nieuwe zagers rijgen is de enige optie. We vangen wat kleine zeebaarsjes, maar daar blijft het dan ook bij. Wanneer de stroming begint af te nemen verdwijnen ook de krabben en garnalen, maar ook de kans op een haai is nu vrijwel nihil, een beetje stroming waarderen ze toch wel. Rick en ik bespreken uitgebreid de gehele visserij zodat hij ook op eigen gelegenheid zijn geluk kan beproeven. De kennis die hij deze workshop opdoet vind hij misschien nog wel belangrijker dan het vangen van een haai. Die komt dan vast wel een andere keer volgens Rick, een uitstekende instelling natuurlijk.

Aan toeschouwers en toehoorders geen gebrek!

WIL JIJ WETEN HOE DEZE HAAIENWORKSHOP AFLOOPT? | LEES HET HELE ARTIKEL IN BEET OKT/NOV

BEET OKT/NOV LIGT NU IN DE WINKEL OF BESTEL  EEN VOORDELIG JAARABONNEMENT