JAN VAN SCHENDEL – Frank Ligthart is een van de jonge vissers in Nederland die zich aardig beginnen te profileren binnende wedstrijd-wereld in ons land. Ondanks dat ik hem al een aantal jaren overal tegen kom is hij pas 21 jaar. Frank woont in Hoogkarspel in de kop van Noord-Holland en dat is bij uitstek een streek waar je heel wat keus hebt als je wilt vissen in een jachthaven. We gingen een dag met hem op pad naar een wat minder bekende jachthaven: de Kolk in Bovenkarspel.

De vele jachthavens die je overal in Nederland aantreft langs onze grote waterwegen zijn vaak de ideale overwinteringsplekken voor grote scholen vis. Het water is daar net dat graadje warmer en bovendien zorgen de vele boten in zo’n haven voor extra bescherming voor de vissen. Geen overbodige luxe met de tegenwoordig overvloedig aanwezige aalscholvers in gedachten.

Ieder jaar dan ook weten de vissen dit soort plekken feilloos te vinden als verblijfsoord gedurende de koudere wintermaanden. Logisch dan ook dat deze jachthavens dan ook ideale winterstekken zijn voor de vele sportvissers die bereid zijn om de kou te trotseren en lekker doorvissen in deze tijd van het jaar. Je kunt ook echt prachtige visdagen beleven. De mooiste dagen van het jaar zelfs!

Prachtig haventje… vol vis!

ZUINIG OP ONS VISRECHT

Overal in Nederland kan dit soort visserij beoefend worden. Kijk maar eens op een landkaart en volg simpelweg maar eens letterlijk de oevers langs alle grote rivieren en ook meren. Bijna overal vind je havens voor de enorme hoeveelheden jachten en zeilboten die je overal ziet op het water tijdens de zomermaanden. Potentieel zijn dat stuk voor stuk prachtige winterstekken.

Je mag alleen lang niet overal komen waardoor meteen de meerderheid van al die havens ook weer wegvalt. Er blijven echter gelukkig nog genoeg havens over waar je wel mag komen… én mag vissen. De boteneigenaren die in dit soort havens een ligplek hebben betalen daar vaak duizenden euro’s per jaar voor. Logisch dan ook dat ze niet beperkt willen worden in bijvoorbeeld de bereikbaarheid van hun boot.

Let wel, wij zijn altijd gasten op zo’n aanlegsteiger aan wie het eventueel wordt toegestaan om er te vissen. Zorg dan ook alsjeblieft als vissers voor zo min mogelijk problemen. Het is gewoon een gegeven dat telkens weer als er ergens een probleem is tussen boten eigenaren en vissers wij als vissers het onderspit delven en vaak mag er dan niet meer worden gevist op zo’n plek. Geef alsjeblieft aan die mensen de ruimte en maak na afloop van een vissessie even de visstek schoon. Een kleine moeite toch?

Het bijvoeren van veel los aas, vooral gekiemde hennep en ook casters, is echt noodzakelijk

JONGE GARDE

Ik hoor heel vaak, en terecht hoor, geklaag over het feit dat er zo weinig jonge vissers bijkomen. Ik kan dat zeker niet ontkennen maar met name in het afgelopen jaar zie ik toch ook een aantal vissers zoals Frank. Jonge vissers die langzaam maar zeker tussen de ‘oude garde’ stappen maken omhoog. Dat bleek met name in de uitslag van de Top Teamcompetitie van dit jaar met heel veel jonge vissers in de top twintig van de eindrangschikking Ik zag er nooit meer zelfs!

Prachtig natuurlijk en zeker ook voor onze jeugdcoaches die daar veel werk voor doen.

|> Verder Lezen? Dit en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet 9  NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?

Met een abonnement van Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine NU met 50% KORTING!  Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie voor slechts € 3,33 per nummer.