Wanneer we het hebben over verschillende technieken en aassoorten, dan is bij baars- en snoekbaarsvissen de keuze reuze. Om de techniek zo optimaal te benutten wordt er steeds meer gespecialiseerd materiaal gemaakt, te beginnen met de hengel. We nemen de drie meest uiteenlopende en gebruikte specialistenhengels onder de loep.

 

Tekst en foto’s redactie 

Dit artikel verscheen eerder in Beet Magazine van januari 2020

De crank blank

Deze hengelactie is oorspronkelijk voor zogenaamde crankbaits ontwikkeld. Een crankhengel bezit voor het werpgewicht een relatief zachte, parabolische buiging. Dat is een voordeel bij het vissen met pluggen. Als je deze binnen vist, dan buigt de top een stuk door en vangt het trillen van het kunstaas goed op. Daardoor loopt de plug door het water zoals hij ontworpen is. Met een heel harde hengeltop kan de actie van de plug soms nadelig beïnvloedt worden.

Vis je op baars en voel je een aanbeet, sla dan niet direct aan, maar draai middels een paar snelle slingerslagen de hengel voor een deel krom. Voel je nog steeds de weertand, dan kun je de hengel helemaal kromtrekken. Door de vaak parabolische buiging van dit type hengels wordt de kracht heel gelijkmatig verdeeld. Vaak is echt ‘aanslaan’ niet echt nodig. Voordeel van deze ietwat onnatuurlijke, ongewone manier van aanslaan is dat bij halve aanbeten je de plug niet direct wegrukt bij de vaak school baarzen. Met de ‘doordraai-method’ hebben ze nog de kans om te volgen en zie je ook vaak dat je na een halve aanbeet alsnog een vis haakt.

Als je het hebt over het gelijkmatig binnen vissen van kunstaas, je kunt dit natuurlijk ook met een shad plus jighaak of een spinner doen, dan is een crankhengel de beste keuze. Nog een voordeel van de parabolische buiging: licht kunstaas laat zich iets makkelijker en verder werpen. En natuurlijk geeft een hengel die makkelijk tot aan het handvat doorbuigt veel plezier tijdens het drillen!

 Werpgewicht

Crankbaits wegen niet veel, maar door de vorm en duiklip creëren ze veel weerstand onder water. Zo buigt de top redelijk door tijdens het binnen vissen en worden de trillengen van de plug goed opgevangen.

Buiging

Onder normale belasting buigt de blank het meest door tot net over de helft van de blank. Het resterende deel van de blank kan onder nog zwaardere belasting, echt grote vis, nog dieper doorbuigen. Vaak spreekt men over de krachtreserve van de hengel. Sommige blanks zijn net wat anders gemaakt waardoor het eerste deel de parabolische, zachte eigenschappen heeft, maar het deel richting het handvat zeer strak en stijf is.

  

De Jig blank

De blank van een jighengel, voornamelijk voor het vissen met softbaits en jig, is heel strak en snel. Ten eerste moet de blank je in staat stellen om met een lichte, bijna moeiteloze tik met de hengeltop de softbait snel te laten bewegen. Met een zachte hengeltop kun je dit niet bereiken, daar zal de softbait ietwat vertraagt bewegen. Ten tweede kun je met zo’n strakke top veel detecteren, zoals een softbait die de bodem valt, of wanneer deze door een vis gepakt wordt. In een ideaal geval kun je zelfs onderscheiden of de softbait op modder, zandbodem of mosseltjes landt! Een ander voordeel is dat je heel snel kunt reageren op een aanbeet en d haak krachtig kan zetten in een harde bek. Een nadeel van de combinatie strakke hengel – rekloze gevlochten lijn is de het heel directe contact tijden de dril; je moet rekening houden met lossers bij baars en soorten met een zachte bek. Naast rubber kunstaas kun je ook prima ander kunstaas, zoals spinjigs, lipless cranks en pilkers , met een jighengel vissen.

Het klassieke kunstaas voor de jighengel is een shad op een loodkop. De tikjes die je met de hengel uitdeelt komen bijna één-op-één aan bij het kunstaas. Door de zeer directe blank komen bodemcontact en aanbeten heel goed door.

Werpgewicht

Zelfs met het maximaal aanbevolen werpgewicht van de hengel buigt de top nauwelijks. Hiermee kun je softbaits en ander kunstaas heel goed verschillende soorten acties meegeven.

 Buiging

In verhouding tot het werpgewicht bezit de jighengel over veel kracht. Onder normale belasting buigt enkel het eerste deel; de ruggengraat beschikt over veel reserve en buigt nauwelijks. De kracht in deze afgebeelde hengel neemt gelijkmatig, progressief toe. Er zijn echter ook veel jighengels met een zogenaamde topactie.

Een softbait op een dropshot systeem is een perfect match met de gelijknamige hengel. Maar ook andere finesse technieken kun je prima met dit type hengel uitvoeren.

De Dropshot blank

De top van de dropshothengel heeft een opvallend zachte top. De presentatie van het kunstaas is met een hele soepele hengeltop veel eenvoudiger. Het contact met het kunstaas zonder de verzwaring te verplaatsen, wordt dankzij de soepele top gewaarborgd. Door bijvoorbeeld de top te laten trillen of kleine tikjes uit te delen, komt het kunstaas tot leven. Bovendien kan een roofvis het kunstaas relatief makkelijk naar binnen werken, de soepele top speelt hier een belangrijke rol in! Na de zachte top volgt een krachtig deel van de blank. In de winkelschappen zie je nogal wat variatie; sommige zijn heel hard en strak, terwijl andere weer een meer progressieve buiging hebben. Wat ze echter allen gemeen hebben is de zeer soepele top. Dropshothengels kun je ook goed inzetten voor finesse montages als de texas, carolina of de wacky rig. Ook voor het lichte jiggen met softbaits kun je dit type hengel gebruiken, maar enkel wanneer je het aas relatief langzaam en zonder snelle hupjes wil vissen, bijvoorbeeld met de Cheburashka montage.

Werpgewicht

Enkel een derde deel van de dropshothengel buigt bij een maximaal werpgewicht. Tijdens het vissen helpt de soepele top het kunstaas actie te geven zonder te verplaatsen van de plek.

 Buiging

Bij een normale belasting buigt de dropshothengel, afhankelijk van het model, behoorlijk diep door. Er zijn zachte en harde hengels. Zo zijn er modellen met een soepele top en een keiharde, nauwelijks buigend overig deel van de blank. Dit afgebeelde model buigt tot iet meer dan halverwege door, waarna de blank wat harder wordt.