PAUL GARNER – Na drie maanden afwezigheid op de rivier kijk ik weer erg uit naar mijn eerste trip op het stromende water. Ik stel mezelf geen doelen, dus geen jacht op grote vis deze keer. Het doet me al plezier om aan de rivier te zitten en hopelijk een paar vissen te vangen. Maar als ik toch moet kiezen… doe dan maar een mooi net van kopvoorn en barbeel. Mijn aaskeuze is gemakkelijk. Of het nu om de dobber of de feeder gaat: hennep en caster is de klassieke riviercombinatie!

Casters hebben de onterechte reputatie een duur aas te zijn dat moeilijk te gebruiken is. Dit hoeft niet het geval te zijn als je ze combineert met een goedkoper voer, zoals hennep, en het aas op de juiste manier bewaart. Ik ben tevreden met een mix hennep-casters in de verhouding 3:1. Dus twee ¼ liter zakjes casters meng ik met 1,5 liter hennep. Zo’n hoeveelheid is meer dan genoeg voor een supersessie – vaak volstaat al veel minder aas.

MET DE FEEDER

Op grotere rivieren, of bij het vissen op grotere vissen, is een block-end feeder gevuld met de caster-hennep mix vaak de beste optie. Voor de nauwkeurigheid kan niets op tegen een feeder, omdat het aas op de bodem ligt met het haakaas er vlakbij. Regelmatig inwerpen is de sleutel tot het opbouwen van de stek. Zelfs als ik geen beet krijg, dan nog werp ik minimaal om de 10 minuten in om het voerspoor in stand te houden. Zorg ervoor dat de gaten in de voerkorf groot genoeg zijn zodat de casters eruit kunnen komen. Als je de feeder binnenhaalt moet deze leeg zijn. Is dat niet het geval, vergroot dan voorzichtig de gaten met een schaar.

In veel omstandigheden is de feedervisserij de meest effectieve techniek, maar dobbervissen vind ik hier de mooiste vismanier.

Je kunt hennep en casters tijdens het vissen mengen in een aasbak, maar pas op bij het vullen van de feeder dat de hennep niet naar de bodem van de bak zakt en de casters erop liggen. Om de voerkorf van de juiste verhouding mix te voorzien, meng het elke keer goed door elkaar voordat je de feeder vult. Daarnaast moet je de mix goed nat houden om te voorkomen dat de casters verder verpoppen, donkerdere worden en gaan drijven.

Bewaar de casters in de koelkast in een aasbak met een stuk vochtige keukenhanddoek om uitdroging te voorkomen.

Twee of drie casters aan een maat 14 haak is mijn uitgangspunt bij het vissen met de feeder. Normaal gesproken worden casters door kleine visjes minder agressief aangevallen dan maden, maar als ik merk dat het aas wordt ‘leeggezogen’, dan is het de moeite waard om over te schakelen op kunststof imitatie casters. Je kan twee nepperds direct aan de haak vissen, of ze middels een hair-rig vissen. Een ander voordeel van kunstaas is dat het vaak drijft en dus het gewicht van de haak compenseert, wat vaak meer aanbeten en een betere inhaking oplevert.

 

HENNEP RECEPT

Een goede manier om wat geld te besparen is om je eigen hennep te bereiden. Koop droge hennep bij je plaatselijke hengelsportwinkel, bereid het in porties en bewaar het in de vriezer tot je het nodig hebt.

 

DOBBERTJE DRIFTEN

Als ik de keuze heb, dan kies ik voor het driftend dobbervissen. Wat is dit een schitterende techniek! Echter, dit is niet altijd mogelijk, vooral als de vis verder weg zwemt. Het voordeel van dobbervissen is dat het haakaas constant in beweging is. Dat geldt ook voor het voer, omdat het vrij licht is wordt dit over een zekere afstand stroomafwaarts gespoeld.

Dit betekent dat de vissen in een fractie van een seconde moeten beslissen of ze het aas wel-of-niet pakken. Vaker wel dan niet zullen ze de verleiding niet weerstaan en zal de dobber langzaam onder gaan als een vis het aas onderschept.

Het is essentieel om hennep en casters niet te mengen bij het dobbervissen! De twee aassoorten zinken namelijk niet in hetzelfde tempo, waarbij de casters er ongeveer twee keer zo lang over doen om de bodem te raken als het hennepzaad. Als je de twee mengt, zullen ze tijdens het zinken van elkaar gescheiden worden, waarbij de casters veel verder stroomafwaarts worden meegevoerd.

Ik voer hennep direct voor me en katapulteer de casters een paar hengellengtes stroomopwaarts, afhankelijk van de diepte van het water. Probeer er een gewoonte van te maken om een klein beetje van elk aas te introduceren voor elke drift over de stek. Op deze manier worden de vissen getriggerd door het gratis aanbod en zijn ze klaar voor het haakaas.

Voer je met de hand, mix dan niet de hennep en casters. Vanwege de verschillende zinksnelheden en stroming komen ze niet op dezelfde plek op de bodem terecht.

Als je een baitdropper gebruikt om je voer te introduceren dan kun je de twee aassoorten mengen, maar ik geef er toch de voorkeur aan om ze apart te houden en de hennep een beetje verder stroomafwaarts te voeren. Ik vind de meeste baitdroppers te groot voor de dobbervisserij, ze zorgen voor veel verstoring en introduceren te veel aas in één keer. Probeer de kleinst mogelijke te vinden voor deze manier van vissen en wees niet bang om regelmatig te voeren.

Met een kleine baitdropper laat je hennep en caster ‘los’ op de rivierbodem.

Twee casters op een maat 14 of 16 haak is mijn uitgangspunt bij het dobbervissen. Probeer zeker verschillende ‘kleuren’ casters aan de haak. Sommige dagen scoren de lichtere crèmekleurige aasjes het best, terwijl op andere dagen de donkerrode casters het best scoren.

Schitterende bonusvis van een dagje vissen aan de Engelse Avon rivier.