Morgen eindigt ook het CHART blauwvintonijn tagging programma voor Ierland en kunnen de Ieren terugkijken op een lastig seizoen 2021, in vergelijking met het succesvolle seizoen 2020. Desalniettemin werden er tot nu toe 85 bluefins van merktekens voorzien door verschillende daartoe gerechtigde schippers.

Dit jaar kwamen er wederom tientallen Ierse giganten langszij voor een tag… (foto’s Inland Fisheries Ireland en Tuna.ie

Deep Blue

Zoals vaker bij het vissen waren de verwachtingen hoog gespannen dit seizoen en liep het toch anders dan verwacht. Het ongelofelijke aantal van 250 gemerkte blauwvintonijnen van vorig jaar op de Deep Blue van Adrian Molloy werd dit jaar niet gehaald. Maar elke tonijn is er eentje en ook de nummer 85 van gisteren (deze week werden er drie Ierse bluefins getagd) die vanger Joe Foley langszij de genoemde Deep Blue kwam en een merkteken kreeg, was er eentje van grote schoonheid en had een lengte van 250 cm…

Ontheffing

De 22 Ierse schippers die door de CHART van een ontheffing waren voorzien om de beschermde tonijn te vangen konden hun merkprogramma vanaf 1 juli dit jaar aanvangen en morgen (12 november 2021) weer afsluiten. Alle gegevens over de merktekens en de data levert hopelijk nieuwe inzichten op over de trekroutes van de wereldreizigers en hun conditie. Uitwisseling van deze gegevens vindt plaats tussen meerdere landen waar de merkprogramma’s plaatsvinden, onder meer in Denemarken en Zweden.

Klik hieronder om een filmpje te bekijken van een tonijn aanbeet op de Ierse CHART boten.