Het zijn mooie tijden voor haaivissers rond de Britse eilanden. Niet alleen blauwe haaien, maar ook neushaaien of porbeagles, mako’s en zelfs voshaaien komen binnen bereik van sportvissers aan boord van gespecialiseerde charterschepen. Maar om deze nou vanuit kajaks te gaan vangen…

De expeditie gaat van start… 

 

Je leest het goed. Greg Bowes, Mark Kemble en Mike Burnett gaan met deze visserij nog een stapje verder. Zij behoren tot een select groepje vissers dat vanuit een kajak blauwe haaien en zelfs porbeagles vangen. Verslaggever Dave Lewis, correspondent van Sea Angler, kijkt vanaf het moederschip toe en houdt de camera in de aanslag.

Offshore kajakvissen, altijd lastig en altijd afhankelijk van een kwetsbare balans tussen het seizoen, getij en weersomstandigheden. Het duurde dan ook een paar jaar van plannen voordat het kajaktrio Greg Bowes, Mark Kemble en Mike Burnett eindelijk hun droomtrip van 2016 konden herhalen en misschien overtreffen. Dat jaar was ik uitgenodigd om verslag te doen van een trip waar haai vanuit de kajak het doel was. Op een mijl of dertig uit de kust van Zuid-Wales in de Celtic Deeps, maakte het drietal hun droom waar.

 Bloody hell…

 

Goede vooruitzichten

Op de stek zijn de vooruitzichten goed. Rob heeft de afgelopen week goed gevangenen en bij aankomst zien we veel zeevogels op het water: vaak toch een teken van de aanwezigheid van aasvis en roofvis. Een aantal beroepsvissers kent deze plek ook. Iedereen is enthousiast.

Terwijl Rob de zakken met chum (visafval) overboord hangt, peins ik wat na over de vorige trip. Toen was de zee behoorlijk ruw in de ochtend. Tegen de tijd dat we de stek bereikten, was de zee gelukkig vlak genoeg om de kajaks te water te laten. De uren die volgden waren historisch; Greg en Mike vingen beiden blauwe haaien, vissen tussen de 20 en 40 kilo. Zelfs voor hardcore kajakkers met een enorme viservaring, was dit een nieuwe ervaring.

In de jaren die volgden, maakten we keer op keer een afspraak met Rob en zijn Lady Jue. Iedere keer moesten we de trip afblazen vanwege de weersomstandigheden. Vandaag gaat het drietal voor de vijfde keer vanuit hun kajaks achter haaien aan. De lat is opnieuw hoger gelegd; een haai van 100 lb zou mooi zijn…

Tot zover een deel van het artikel dat je kunt lezen in de Zeehengelsport 379 die op 16 september 2021 zal verschijnen. Wil je er niks van missen, neem dan een abonnement, dan lees je voortaan alles als eerste. Klik hier voor een aanbieding.

In Zeehengelsport 379 lees je alles over dit avontuur…