BOEZEMKARPERS

Naarmate de jaren vorderen bemerk ik bij mezelf dat puur het vangen van een grote karper steeds minder vaak de belangrijkste drijfveer is om op pad te gaan. Begrijp me niet verkeerd! Natuurlijk wil ik ook dik karpervlees in mijn net, maar niet ten koste van het plezier. Je zult mij niet snel zien aanschuiven bij een water waar het bulkt van de biggen, die tijd is geweest. Liever richt ik mijn pijlen op de grote boezemstelsels en hoop dan dat ik tussen kleintjes door af en toe iets unieks mag landen. Gelukkig lukt dat met enige regelmaat en maak ik vooralsnog geen aanspraak op de titel: ‘Knollenkoning’.

Tekst & foto’s: Rolf Bouman

 

Er bestaat soms wat onduidelijkheid over de term ‘Boezemwater’, terwijl het eigenlijk heel eenvoudig is. In feite zijn de boezemwateren niets meer en niets minder dan afvoerkanalen van het (regen)water van lager gelegen polders. Zonder de boezem met zijn pompgemalen stond half Nederland en een stukje België blank. Het overtollige water wordt de boezem in gepompt en wordt vanaf daar richting zee of bijvoorbeeld het IJsselmeer afgevoerd.

 

Boezemwateren zijn dus veelal in beweging en dat levert vaak sterke karpers op, ongeacht het formaat.

Boezemwateren zijn dus veelal in beweging en dat levert vaak sterke karpers op, ongeacht het formaat.

 

ONGEKENDE MOGELIJKHEDEN

Als inwoner van de Noordelijke Randstad ben ik gezegend met bijna een overvloed aan boezem-mogelijkheden. De Amstelboezem en de Haarlemmerringvaartboezem bieden ongekende mogelijkheden en als dat even geen voldoening oplevert, zijn de Randmeren nooit ver weg. Alhoewel die laatste niet echt boezemwateren zijn, meer enorme waterbergingen. De veelheid aan potentiële visplekken is zo gigantisch, dat er keuzes gemaakt moeten worden. Tegenwoordig focus ik me per jaar op slechts één van de drie hierboven genoemde waterpartijen en ga daarop los. Maar zelfs één zo’n systeem is te groot om overal en altijd te bevissen. Er moet geselecteerd worden.

 

SELECTEREN

Of eigenlijk wegstrepen, dat is een beter woord. Welk deel van het systeem zal ik dit jaar eens gaan aanpakken? Een voor mij nieuw gedeelte of plankgas op de plekken die mij in eerdere seizoenen beloonden met mooie vangsten? Daar begint het mee. Waar ik echter altijd op selecteer, is de vrijheid om te doen en laten wat ik wil. Daarmee vallen er direct al veel stekken af. Het is opvallend hoeveel karpervissers liever gaan zitten op de plek waar ze vorige week een tentje hebben zien staan of iemand met een voerschep hebben zien staan meppen, dan iets helemaal zelf te bedenken. Het zal iets met onzekerheid te maken hebben… En dat biedt mogelijkheden! Op de duizenden hectares en kilometers oever die de boezemwateren bieden, is altijd wel een rustig plekje te vinden. Dit gaat wel vaak hand in hand met bereikbaarheid, alles verder lopen dan 500 meter van de dichtstbijzijnde parkeerplaats is bijna een garantie voor rust en vrijheid, zo vermijd je de ‘achterbakvissers’.

 

Gemak dient de mens natuurlijk, maar liever een natte rug en een kromme hengel dan op de voerplek van (vele?) anderen blanken.

Gemak dient de mens natuurlijk, maar liever een natte rug en een kromme hengel dan op de voerplek van (vele?) anderen blanken.

 

VERRASSINGEN

En dat is naast de ongekende vrijheid, meteen het tweede wat mij enorm trekt. Je kunt wekenlang knollen en brasems tikken op een boezemstek, maar er kan altijd plots iets onverwachts langskomen! En geloof me, dat gaat gebeuren! De euforie die je dan ervaart is ongekend, het pompende bloed dat verzadigd raakt met adrenaline en je een natuurlijke ‘high’ geeft als die geblokte meterschub of vadsige ballonspiegel opeens het water breekt en het net in glijdt. En dit gebeurt vaker wel dan niet! Misschien niet meteen de eerste sessie, dan wel de tweede of misschien de tiende. Natuurlijk gebeurt het wel eens niet, maar die projecten vergeten we dan maar snel…

 

De rest van het artikel lees je in Karperwereld 146, die in de laatste week van september verschenen is. Voor een abonnement op Karperwereld ga je naar: https://shop.beet.nl/category/abonnementen/.