MASTERCLASS

Wanneer het najaar voor de deur staat begint het bij veel vissers te jeuken en al helemaal bij vissers die graag op het ruime sop, op grote open wateren vissen. De voorbereidingen worden getroffen, mensen willen knallen. Wanneer ergens de koppen ouderwets naar beneden gaan om een dikke speklaag voor de winter aan te leggen is het wel op het grote, ruige water. Voor deze Masterclass hebben we een viertal bekende topvissers van het grote water benaderd; Pascal Philippi, Lex Cuyten, Dick van Middelaar en Iwan Schuurman. Hoe beginnen deze ervaren grootwatervissers hun herfstoffensief, wordt er direct stevig gevoerd? En hoe gaan ze om met concurrenten, het weer en de watertemperatuur?

 

Drillen met uitzicht, machtig!

Drillen met uitzicht, machtig!

 

Het vissen op groot, open water is misschien niet ieders zijn ding, maar de aantrekkingskracht van een grote, beresterke ‘onbekende’ karper van het ruime sop is voor veel vissers groot. Maar waar moet je beginnen, hoe pak je het aan? Het is vaak een proces van vallen en opstaan, van zoeken, van blanken, van diepte- maar ook hoogtepunten. Een visserij waar je verslaafd aan kunt raken…

PASCAL PHILIPPI

Heb jij de indruk dat de karpers van het open water in september (ook al is het vaak nog heel warm) al bezig zijn met het aanleggen van een winterse speklaag?

Ja, dat denk ik zeker, ze gaan vanaf augustus al flink eten. Dat merk je ook aan de vangsten! September is nog beter wat dat aangaat. In oktober lopen de vangsten vaak alweer wat terug, echter juist de grootwaterberen gaan even flink door met de aanleg van winterspek, tot wel begin december aan toe. Het is kortom een kwestie van door blijven voeren én vissen. Meestal valt het in de loop van december wel stil, of je moet natuurlijk een goede winterholding weten, dan kan het vangen wel doorgaan.

Denk jij dat grootwatervissen veel langer actief blijven in het (late) najaar en begin winter?

Ja, zeker weten! Ik gaf het al eerder aan; vissen vanaf 15 kilo azen volgens mij langer door, ze moeten ook wel, het grote lichaam heeft veel energie/vet nodig om de winter door te komen. Kleinere vissen zijn daarentegen sneller inactief en gaan eerder in de wintermodus.

 

Dikke schub van de grote scheepvaartroute

Dikke schub van de grote scheepvaartroute.

 

Scholen ze nu meer of minder samen dan in het voorjaar?

Het zijn vaak meerdere kleine groepen op verschillende locaties. In ieder geval anders dan in het voorjaar wanneer ze massaal naar ondiep water trekken bijvoorbeeld. De grote vissen overwinteren vaak met maar een paar metgezellen in de buurt van beschutting of obstakels, zoals; (in de buurt van) warmwaterlozingen, fabriekskades met veel palen of onder grote woon- of beroepsvaartboten. Verder regelmatig in (opvallend ondiepe) grote, rustig gelegen baaien met dikke rietkragen of de kommen van de grote rivieren, soms op amper een meter water! Dat karpers massaal in diepe jachthavens overwinteren kan ik niet bevestigen, wat daar wel veel ligt is roof- en witvis. Verder is mijn ervaring dat het vangen van grote karpers in de winter een hele moeilijke opgave is. Ze kunnen echt overal liggen. In mijn optiek worden niet per se elk jaar dezelfde holdings, dezelfde winterstekken door (wellicht de honkvaste) vissen opgezocht. Op het ruime sop trekken de meeste veel rond en gaan op een bepaald moment gewoon ergens liggen waar ze zich veilig en comfortabel voelen.

Speel je daar op in? Met verschillende sectoren aanvoeren?

Honderd procent! Er zijn altijd sectoren waar de vis heen blijft trekken, helaas is dat in de loop der jaren ook bekend geworden bij andere vissers, waardoor het dan lastig is geworden iets naar je hand te zetten. Ik houd de trekroutes in de gaten en spendeer naast voorvoeren ook veel tijd aan observeren.

 

De rest van het artikel lees je in Karperwereld 146, dat in de laatste week van september verschenen is. Voor een abonnement op Karperwereld ga je naar: https://shop.beet.nl/category/abonnementen/.