#EXPLOREMORE – BOOTVISSEN OP GROTE STUWMEREN

Naast de rivier de Lot vind ik de hoger gelegen en vooral diepe stuwmeren erg aantrekkelijk. Deze meren worden vaak voorbijgereden omdat het seizoen redelijk kort is vanwege de 500 meter hogere ligging ten opzichte van de zeespiegel. Dit betekent dat het in het voor- en naseizoen vaak lang of snel kouder wordt. Voor mij juist een trigger om daar te verkennen en uit te zoeken waar de vissen zich ophouden en hoe een hoger gelegen stuwmeer gevoed wordt en wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot de visserij op karper.

Tekst: Wouter Koziolek, foto’s: Wouter Koziolek & Alvar Besemer

Na ons Ebro-avontuur zijn Alvar en ik samen op verkenning gegaan op de grote stuwmeren. We hebben een magisch stuwmeer twee keer mogen bevissen met de boot. We zijn begonnen met een wintersessie in november 2021 en daarna eind juni 2022 teruggekomen in weer hele andere omstandigheden!

Een prachtige en vooral koude schub voor Alvar.

Een prachtige en vooral koude schub voor Alvar.

NOVEMBER 2021

We twijfelen vlak voor de vertrekdatum vanwege de omslag in het weer. Overdag wordt er 11 graden voorspeld en ‘s nachts slechts 5. Op zich geen probleem, het is er diep en de watertemperatuur daalt geleidelijk. Wat zullen we doen? Veilig kiezen voor de grote, relatief warmere meren aan de westkust? Of toch op onderzoek uit in de diep gelegen bergmeren in centraal Frankrijk? Ja, laten we kiezen voor de uitdaging!
We komen om 01.00 uur aan na een rit over de meest glibberige Franse weggetjes en het voelt koud en guur aan. We varen een paar honderd meter rechts van de trailerhelling waar ik met Kiek en Kate (vrouw en dochter) in september gevist heb. De luchttemperatuur is inmiddels tot onder de nul gezakt en op het water ligt een dikke laag mist… Lang leve de weerapp. We gooien zo gretig als we zijn natuurlijk wel meteen zes rigs overboord en vissen tussen de 2 en de 12 meter diep. ‘s Ochtends worden we wakker in een nog dichtere mist en besluiten eerst even koffie te zetten en het ‘plan de campagne’ nog een keer goed door te spreken.

HOE VERKEN JE EEN STUWMEER?

De volgende dag varen we het gehele meer rond en gaan we op zoek naar interessante stekken. We kijken ook waar de (k)oude riviertjes het meer in stromen en naar de diepe inhammen die in de luwte liggen. We hebben de dieptekaart bij de hand en in combinatie met de fishfinder op de grote boot kunnen we het overgrote deel van het meer in kaart brengen. Op deze meren kom je weinig ondiepe zones tegen die we wel graag willen bevissen. In de winter zijn ondiepe plekken in de luwte juist interessant is onze ervaring! We kiezen daarom ook om een ondiepe baai aan te voeren en twee andere secties die in de luwte liggen. Een zonnige dag kan misschien net die ene mooie vis opleveren. Daarnaast bevoeren we nog een paar ‘scherpe’ onderwater landtongen die de diepe delen onderbreken. Kortom waar de vis volgens ons overheen moet schuiven als ze rondzwemmen.

Heerlijk om zo mobiel te zijn!

Heerlijk om zo mobiel te zijn!

 

De rest van het artikel lees je in Karperwereld 148 die op 10 januari verschenen is. Voor een abonnement op Karperwereld ga je naar https://shop.beet.nl/category/abonnementen/.