START UP ‘23 – gouden tips & tricks voor jouw seizoensplanning

Nu je dit artikel uit je lijfblad Karperwereld zit te lezen zit je misschien alweer te popelen om aan het nieuwe seizoen te beginnen. Al is het nog winter en of er nu wel of niet direct gevist gaat worden, de meesten onder ons verrichten alvast wat huiswerk en er worden plannen gesmeed voor het komende jaar. Vragen als: “Waar gaan we starten? Welk water wordt er dit voorjaar bevist? Waar gaan we daarna heen? Gaan we nog naar het buitenland en wanneer dan? Welk voer zetten we in?”, komen dan regelmatig voorbij. Mark Hoedemakers, Bas van den Broek, Laurens Maasland en niemand minder dan Willem Struikrover helpen je in deze masterclass een handje op weg.

Ondieptes, beschutting en zon, steekwoorden voor succes!

Ondieptes, beschutting en zon, steekwoorden voor succes!

We hebben deze ervaren karperrotten gevraagd om ons mee te nemen in hun benadering van zo’n nieuw seizoen. Hopelijk kun je wat van de aangebrachte tips & tricks toepassen in je eigen start up van 2023! En dan is er nog wat ander goed nieuws te melden. De Masterclass zal in 2023 gewoon doorgaan, de positieve reacties die wij mogen ontvangen zijn hartverwarmend en reden genoeg om nog een jaartje door te pakken!

MARK HOEDEMAKERS

Waar houd jij rekening mee bij het opstarten op een water vroeg in het jaar?

Het gebeurt nog maar zelden dat ik vroeg in het jaar neerstrijk aan de oevers van een voor mezelf nog onbekend water. Bekend water heeft namelijk het voordeel dat je vlotjes teert op de in het verleden opgedane kennis van jezelf en je college-karpervissers. Kennis is macht! Je kent de ins en outs van de biotoop, de atmosferische en meteorologische invloeden op de plas en haar vissen en dan kun je dus meteen erg gericht je plan van aanpak opmaken.

Bevis je nu graag verschillende stekken?

Heel vroeg in het jaar is het goed om verschillende dieptes af te tasten. De natuur reageert op haar eigen tempo bij seizoenswisselingen. Het is dus niet omdat je als mens geniet van de eerste warme zonnestralen in februari of maart of moet schuilen voor onstuimig lenteweer, dat het onderwaterleven daar ook meteen op reageert zoals jij dat op dat moment inschat. Wat dat betreft is het in het voorjaar echt zoeken en aftasten. Neemt niet weg dat die plekken of zones waar de watertemperatuur aan de start van de lente net dat tikkeltje sneller hoger komt te liggen (lees: ondieptes, zonkanten, luwtes) mijn gezonde interesse wekken. En één van die voordelen van het lengen van dagen en het intenser worden van zonnestralen is dat je met wat inspanning de karpers meer dan eens kan spotten. Dáár moet je zijn!

In het voorjaar van een ondiepe richel ‘geplukt’…

In het voorjaar van een ondiepe richel ‘geplukt’…

Houd jij rekening met watertypes en -dieptes?

Ondieper vissen in het voorjaar is een goede leidraad om mee van start te gaan. De lente is dan ook de tijd dat de natuur weer ontwaakt uit haar winterslaap en de karper als koudbloedig dier reageert daar instinctief op. Het is ook gedurende die paar maanden dat de lichtintensiteit van belang kan zijn. Een wet van Meden en Perzen is dat echter niet. Hengeldruk en conditionering spelen zeker ook mee. Eigenlijk vang ik ze het jaar rond van erg diep tot erg ondiep en alles daartussen. ‘Trial and error’, ervaren, analyseren en vervolgens je tactiek bijsturen om het maximale uit je vistijd te halen. Dát is nog steeds mijn adagium.

De rest van het artikel lees je in Karperwereld 148 die op 10 januari verschenen is. Voor een abonnement op Karperwereld ga je naar https://shop.beet.nl/category/abonnementen/.