‘Don’t forget to smell the flowers along the way’

Het mooiste seizoen van dit jaar staat klaar om ons karpervissers met open armen te ontvangen. Sommigen rollen er vanaf de winter zo in, waar andere meer warmte minnende vissers de karperpoort van het hof van Eden pas rond half mei openen wanneer de oevers omlijst worden met een kleurenpallet van bloemen, wuivende frisgroene rietkragen en zoemende bijtjes en de vissen nog net niet de kant op zwemmen. Dit vermakelijke en toch ook regelmatig grillig verlopend seizoen is voorbij voor je het weet! Daarom willen we dat je na deze puike Masterclass te hebben gelezen direct naar de waterkant vliegt! Immers; geen (voorjaars)tijd te verliezen! Maar ons motto blijft zoals ‘good old en ons helaas ontvallen Engelse grootheid Rod Hutchinson’ ooit zei: “Don’t forget to smell the flowers along te way!” Geniet dus bovenal en ook van onderstaand relaas van wederom een toffe line-up! Voor deze editie van de Masterclass hebben we Jasper Smit, Martijn Bombeke en Menno Blok gevraagd in de pen te klimmen en hun technieken en tactieken met jullie te delen, zodat er keihard geknald kan gaan worden dit aankomende voorjaar.

Door systematisch diverse stekken af te vissen ontdek je snel waar ze liggen.

Door systematisch diverse stekken af te vissen ontdek je snel waar ze liggen.

JASPER SMIT

Start je direct op het ruime sop? Is dat juist lucratief nu?

Absoluut! De mensen die mij een beetje kennen, weten dat ik mij al een jaar of vijftien vastbijt in de grootste meren van Nederland. Voor mij is dit de meest uitdagende visserij omdat geen jaar hetzelfde is. Het blijft altijd een kwestie van de karpers zoeken, vinden en ze vervolgens niet meer uit het oog verliezen. Dankzij het prachtige en tevens super gevarieerde karperbestand is het meer dan waard om de uitdaging aan te gaan. En dat doe ik zelf al relatief vroeg in het jaar. Want ja, je maakt dan al een serieuze kans op heel goede resultaten!

Waar houd jij rekening mee bij het opstarten op zo’n groot water in het voorjaar?

Daar waar het overgrote deel van alle karpervissers zich focust op de (water)temperaturen, houd ik aandachtig het waterpeil in de gaten. Vanaf maart begint het waterpeil doorgaans te stijgen omdat het dan overgaat van winterpeil naar zomerpeil. Het stijgende water in combinatie met het lengen van de dagen blijkt elk jaar weer het startsein voor de karpers om hun winterholdings te verruilen voor de paaigronden. Ken je, of denk je te weten waar de winterholding(s) en de paaigrond(en) zich bevinden? Dan ben je goed op weg! Want ergens tussen deze zones tref je de trekroute waarop de karpers zich langzaam en in grote aantallen verplaatsen. Vind je zo’n route? Dan zit je absoluut op goud!

Zodra het water hoog staat, maak je een goede kans!

Zodra het water hoog staat, maak je een goede kans!

Wat is nu het meest lucratief, vastbijten of zoeken?

Aangezien de vis zich langzaam richting de ondieptes beweegt, is het verstandig om de kansen te spreiden in plaats van je vast te bijten op één stek. De vissen zijn echt pas net ‘ontwaakt’ en in beweging en het duurt vanaf nu nog weken voordat het verteringsstelsel van de karper echt op gang komt. Aasperiodes komen nu nog maar sporadisch voor en zijn tevens van zéér korte duur. Instant verschillende stekken bevissen in de zone waar vermoedelijk een trekroute loopt, is voor mij dé manier om de karpers te vinden en te vangen. Uiteindelijk is mijn voornaamste doel om een beet te krijgen en een karper te vangen. Aanbeten en vangsten zijn namelijk de belangrijkste aanknopingspunten die je nu kunt krijgen en zijn ook leidend in het verdere verloop van mijn voorjaarsvisserij.

De rest van het artikel kun je lezen in Karperwereld 149 die rond 2 maart is verschenen. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen bij het vissen op karper, neem dan een abonnement op Karperwereld! Ga hiervoor naar https://shop.beet.nl/category/abonnementen/.