Joris Weitjens: voorzitter van de BVK en initiatiefnemer van de Matching Community

Aan Joris Weitjens, ‘mister SKP’, willen we als redactie veel vragen, eerlijk gezegd ook over z’n (karpervissers)leven, maar laten we dat uitstellen tot een volgend keer en ons nu beperken tot zijn werkzaamheden voor en namens de BVK. De BVK, kort voor Belangenvereniging Verantwoord Karperbeheer, is een bescheiden clubje mensen met als gemeenschappelijk streven het op verantwoorde manier opbouwen en in stand houden van gevarieerde karperbestanden in open(baar) water. De BVK presenteert zich daarnaast al tien jaar als belangenbehartiger van de Spiegelkarperprojecten (SKP’s) van open water.

Tekst: BVK, foto’s: BVK en terugmelders

De gegevens die vrijkomen bij SKP-monitoring (melden, matchen, archiveren) zijn een bron van informatie en studie en daarmee de basis van het bestaan van de BVK. Om dat melden en matchen levend te houden werd in 2018 door de BVK de Matching Community, waarin een flink aantal matchers uit Nederland en België samenwerken, opgericht. De Matching Community maakt gebruikt van een algemeen meldadres spiegelkarpermelden@outlook.com en een webapp. Sinds die webapp beschikbaar is, is het melden van spiegelkarpers in een stroomversnelling geraakt.

Zo begon in juni 1998 het SKP-gebeuren, met op de foto Robert Paul Naeff en Joris Weitjens…

Zo begon in juni 1998 het SKP-gebeuren, met op de foto Robert Paul Naeff en Joris Weitjens…

Wat houdt jou zo enthousiast na 25 jaar SKP?

“Zelf heb ik het altijd magisch gevonden om een in grote open watersystemen gevangen karper terug te zien. Tegelijk ben ik iemand die dat dan ook wel zeker wil weten. Spiegelkarpers zijn natuurlijk gemaakt om individueel herkend te worden, al was daar aanvankelijk veel scepsis over. In die eerste jaren was mijn grootste drive dan ook: bewijzen dat zo’n Spiegelkarperproject in open water werkt. Met een paar vismaten dag in dag uit achter de pas uitgezette projectspiegels van open water aan, een onvergetelijke tijd! Inmiddels weten we dat een match gemaakt door matchers van de Matching Community net zo betrouwbaar is als dat chippen dat tegenwoordig zo in de mode is. Die herkenbaarheid blijft ook gedurende het gehele leven van een karper! Geen enkel probleem voor getrainde ogen. De laatste tien jaar verschuift mijn passie steeds meer richting het matchen van karpers. Met de komst van de Matching Community hebben we de beschikking over tienduizenden plankfoto’s en match ik door heel Nederland. Ik moet me zelfs beheersen om niet af en toe ook naar de map van Vlaanderen te gaan. Het blootleggen van onvoorstelbare routes die karpers afleggen, maar ook mijn interesse in de biologie van de karper; groei, overleving en migratie wordt voortdurend gevoed door SKP-meldingen en is bepaald nog niet tanende! Om eerlijk te zijn heb ik tegenwoordig pas het gevoel van een welbestede dag als ik minimaal drie matches heb gemaakt… Gemiddeld haal ik dat vrij gemakkelijk.

Samen in 2003 achter de projectspiegels aan; een onvergetelijke tijd!

Samen in 2003 achter de projectspiegels aan; een onvergetelijke tijd!

De BVK bestaat nu precies tien jaar. Waaruit bestaan jullie werkzaamheden en is er veel veranderd in de loop der jaren?

Die werkzaamheden zet ik graag even op een rijtje:
• Geven van informatie over karper en karperbeheer, vooral op onze website www.karperbeheer.nl;
• Initiëren van uitzetprojecten met monitoring, met name in open water;
• Beoordelen van de producten (uitzetkarper) van karperkwekers/leveranciers;
• Beschermen van karperbestanden van open water, onder meer tegen beroepsvissers en onverantwoorde uitzettingen.

In feite is er sinds 2013 niet veel veranderd aan de doelstellingen van de BVK.

 

De rest van het artikel kun je lezen in Karperwereld 150 die rond 10 mei is verschenen. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen bij het vissen op karper, neem dan een abonnement op Karperwereld! Ga hiervoor naar https://shop.beet.nl/category/abonnementen/.