Stekken aanvoeren is niet meer weg te denken in de huidige karpervisserij. Het betekent voor de meesten van ons zekerheid. Goed voorvoeren is namelijk niet enkel wat aas in het water smijten en dan succes behalen. Als je weet waar je mee bezig bent en je je aanpak overdenkt, dan zullen de resultaten vaak alleen maar beter worden! Zo leerde ik onder meer dat je voerplekken kunt laten samenwerken zodat deze elkaar versterken.

Tekst & foto’s: Boudewijn Margadant

Het doel van voorvoeren is om de karpers vertrouwen te laten krijgen in je voer en je stek. De vissen kunnen immers rustig eten zonder daarbij gehaakt te worden. Als je aas vervolgens over een (langere) periode op dezelfde plaats regelmatig gevonden wordt en veilig gegeten kan worden, dan zullen de karpers als het goed is regelmatig terugkeren. Er spelen echter een hoop factoren mee die van invloed zijn op het goed werken van een voerplek. Hoe langer je bijvoorbeeld je voerplek wilt aanhouden, hoe groter de rol van de samenstelling en kwaliteit van je aas gaan spelen. Karpers weten namelijk donders goed wat goed voor ze is. Je plek zal langduriger en frequenter bezocht worden als jouw aas meer in hun voedselbehoefte voorziet. Dit laatste kan per water en ook per periode verschillen. Daar moet je dus op inspelen. En natuurlijk zijn er ook in de natuur, al dan niet tijdelijke, voedselbronnen beschikbaar en deze weten ze vaak heel goed te vinden! Wie kent niet de periodes waarin een water helemaal van vis verstoken lijkt te zijn of de vissen helemaal geen vissersaas willen pakken? Besluit je te gaan voeren, dan moet je weten wat, waarom en hoe je gaat voeren.

Heeft het (voor)voeren geloond?

Heeft het (voor)voeren geloond?

VEEL FACTOREN…

Kies je ervoor een plek voor langere termijn aan te voeren en wil je hiermee succesvol zijn, dan moeten de vissen iets aan je aas hebben, willen ze ervoor terug blijven komen. Daarnaast speelt ook de hengeldruk op je stek een grote rol, want als een karper zich in het bijzijn van zijn soortgenoten wantrouwend en terughoudend gaat gedragen, dan zal dit gedrag overslaan op de andere vissen. Laat staan als er eentje gehaakt wordt.
Factoren als watertemperatuur, weersinvloeden en de grootte van de vissen en samenstelling van het bestand spelen ook een belangrijke rol in het slagen van je voerplek. We hebben dus met een evenwicht te maken dat voortdurend door allerlei factoren beïnvloed kan worden die buiten onze macht liggen. De dingen die we wel zelf in de hand hebben kunnen we zoveel mogelijk in ons voordeel laten werken. Met informatie vergaren kunnen we al een hoop te weten komen. Denk aan de watertemperatuur meten. Weten waarmee je gaat voeren en waarom? Hoe groot is het bestand wat je kan bereiken en hoe groot zijn de vissen? Met hoeveel hengels mogen we vissen en met hoeveel willen we vissen? Soms is minder beter vanwege lijn- en hengeldruk. Wat doen mede-vissers? Hoeveel voeren zij? Allemaal factoren die we in onze overweging mee moeten nemen. Je komt zo verder dan enkel van jezelf uitgaan in je aanpak.

Er spelen een hoop factoren mee die van invloed zijn op het goed werken van een voerplek.

Er spelen een hoop factoren mee die van invloed zijn op het goed werken van een voerplek.

De rest van het artikel kun je lezen in Karperwereld 151 die rond 29 juni is verschenen. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen bij het vissen op karper, neem dan een abonnement op Karperwereld! Ga hiervoor naar https://shop.beet.nl/category/abonnementen/.