Een sterke en betrouwbare rig is essentieel voor vissers die het hele jaar door verschillende wateren bevissen. Deze hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar moet wel voldoen aan de vereisten van duurzaamheid en effectiviteit. In deze Rigtalk introduceren we de ‘Allround Rig’; een eenvoudige, degelijke en veelzijdige onderlijn. Of je nu klein of groot haakaas gebruikt, deze rig biedt een betrouwbare basis zonder dat je telkens een compleet nieuwe rig hoeft te knopen.

Tekst & foto’s: Marco Tetteroo

Ongeveer zes jaar geleden kwam ik op het idee voor deze rig tijdens een winterse sessie in het noorden van Frankrijk. Ik wilde afwijken van de standaardmethoden die andere vissers gebruikten. Met name de veelgebruikte combinatie van een hair, combilink onderlijn en een 15 mm pop-up of wafter sprak mij niet aan. Mijn doel was om een subtielere presentatie te creëren, die toch betrouwbaar en sterk was, vooral omdat ik op grote karpers viste. In die periode had ik eerder gevist op een Italiaans water waar ik een methodfeeder systeem gebruikte met een zeer korte onderlijn van 7 of 8 cm voorzien van een Fang X haak maatje 4. Met behulp van een baitscrew bevestigde ik een 12 mm pop-up die door het gewicht van de haak subtiel boven de haak zweefde. Deze ‘wafterende’ presentatie bleek zeer effectief te zijn en resulteerde in perfect gehaakte karpers. Enkele maanden later, aan het begin van een nieuwe winterse vistrip, paste ik deze rig iets aan en gebruikte ik deze met succes tijdens mijn sessies.

Eenvoud, betrouwbaarheid en flexibiliteit.

Eenvoud, betrouwbaarheid en flexibiliteit.

De voordelen

Deze rig biedt niet alleen eenvoud en betrouwbaarheid, maar ook flexibiliteit. Je kunt verschillende soorten haakaas gebruiken, afhankelijk van de situatie. Wanneer je op wateren vist waar 12 mm pop-ups niet geschikt zijn vanwege brasems, witvis, kreeftjes of andere factoren, kun je eenvoudig overschakelen naar groter aas door een langere baitscrew te gebruiken. Als je geen baitscrew wilt gebruiken, kun je een rig ring en baitfloss gebruiken om je haakaas te bevestigen. Als je met een pop-up wilt vissen, hoef je alleen een stukje coating van het onderlijnmateriaal te verwijderen, zodat de pop-up meer bewegingsvrijheid heeft. Met de toevoeging van Cling On Putty voor het contragewicht kun je de onderlijn in een handomdraai omzetten in een pop-up rig.
De Allround Rig is een eenvoudige maar uiterst veelzijdige rig die geschikt is voor bijna elke situatie. Met deze rig hoef je niet steeds nieuwe rigs te knopen, ongeacht het formaat van het haakaas. Profiteer van de voordelen van subtiliteit, betrouwbaarheid en flexibiliteit. Waar je ook vist, deze rig kan je visavonturen naar een hoger niveau tillen. Probeer het uit en ontdek zelf de veelzijdigheid van de Allround Rig.

En snel de hengel er weer in!

En snel de hengel er weer in!

De rest van het artikel lees je in Karperwereld 152. Dit nummer is eind augustus verschenen en is nu te koop in de hengelsportzaken en in de boekhandels/tijdschriftenwinkels. Voor een abonnement op Karperwereld ga je naar: https://shop.beet.nl/category/abonnementen/.