De laatste jaren lijkt in september van de herfst, door de vaak hoge temperaturen, nog lang geen sprake. Overal staan nog forse lelievelden en het wier tiert nog welig. De struinende vissers maken daar maar al te vaak nog goed gebruik van door extra brokkentijd mee te pakken. In Frankrijk is het in oktober vaak nog bloedheet bijvoorbeeld, waar blijft die godvergeten zuidwester denk je dan?! En toch anticiperen we er nog amper op zo lijkt het wel. We zitten nog erg vastgepind aan ‘storten in september’ en hengels in het vet rond november… Moeten we dat inmiddels niet eens anders gaan bekijken? Oktober, dat is gewoon het nieuwe september!
Wat vinden Chris De Clercq, Remond van Dijk en Pieter van de Werfhorst van deze uitspraak? Daar zal je bij het lezen van deze nieuwe masterclass antwoord op krijgen. Verder zal er zeker ook gestrooid worden met de nodige najaarstips!

Tekst: Raymond Hakkert – Foto’s: Chris De Clercq, Pieter van de Werfhorst en Remond van Dijk

CHRIS DE CLERCQ

Er volgt vaak nog een hele goede periode na de najaarsdip.

Er volgt vaak nog een hele goede periode na de najaarsdip.

Oktober, dat is gewoon het nieuwe september! Wat vind jij van deze quote?

In sommige situaties zou dat best kunnen gelden, maar ik merk er zelf in ieder geval weinig van. De reden hierachter is dat ik namelijk niet op die manier te werk ga bij het bevissen van een water. Hoe langer ik vis des te meer ik merk dat het bijzonder riskant is op zoek te gaan naar algemeen geldende regels, omdat hengeldruk, bezetting, waterkwaliteit en nog een hele rits variabelen een veel grotere rol spelen dan de maand van het jaar. Dit gezegd zijnde; wie de echte grote watersystemen bevist of plassen zonder hengeldruk hoeft zich over bovenstaande weinig zorgen te maken. Daar gelden ongetwijfeld de klassieke regels (bijv. najaar = voeren) nog en kun je volop je ding doen, of het nu september of oktober is.

Weer of geen weer, iedere week ga ik een nachtje.

Weer of geen weer, iedere week ga ik een nachtje.

Kun je ons wat vertellen over jouw ervaringen van de laatste decennia qua weersinvloeden op je visserij in vergelijking met de jaren ‘90?

Het weerpatroon is zeker veranderd en dat merken we als vissers inderdaad al jaren op. Vaarwel aan onze trouwe partner in crime; die goede, matigende, vertrouwde zuidwester die meestal voor een opleving in de vangsten zorgde. In plaats hiervan kregen we een inspiratieloze en hardnekkige noordooster die steevast zorgt voor een veel te koud voorjaar, geblokkeerde weersystemen en een seizoenshift. Met andere woorden; geen lente meer, maar een plotse overgang van winterse omstandigheden naar een veel te hete zomer en bijna net hetzelfde in de omgekeerde richting naar de winter toe. Zo was het lekker warm in november 2022 – iedereen herinnert zich vast de vangsten nog – maar met een plotsklapse -7° Celsius halfweg december kwam voor evenveel mensen een abrupt einde aan de vangstorgie. Het is de laatste jaren dus aanpassen geblazen en gelukkig moeten die karpers op een bepaald moment toch wel iets eten. Maar dit gezegd zijnde helpen die wekenlange periodes van hoge luchtdruk bepaald niet mee om de vissen te activeren.

Het is de laatste jaren vaak nog flink warm ná augustus, zie jij deze periode nog als een soort zomervisserij en hoe zit het met de waterplanten?

Dit hangt af van water tot water. Sommige keiharde circuitwateren zijn tegen half september compleet dicht gevoerd en dan wordt het bikkelen voor een visje ongeacht de watertemperatuur. Andere wateren en hun karpers blijven die emmers boilies vrolijk slikken tot de eerste serieuze terugval van de watertemperatuur. Het is dus zaak om dat zo snel mogelijk te weten te komen en je aanpak of waterkeuze daarop af te stemmen.

De rest van het artikel lees je in Karperwereld 152. Dit nummer is eind augustus verschenen en is nu te koop in de hengelsportzaken en in de boekhandels/tijdschriftenwinkels. Voor een abonnement op Karperwereld ga je naar: https://shop.beet.nl/category/abonnementen/.