Bij winter- en voorjaarsvoorn wordt vaak direct gedacht aan de visserij in een van de havens rond de Randmeren of verder naar het zuiden in het Benedenrivierengebied. Maar ook in de provincie Friesland zijn in de winter prachtige voorns te vangen… en veel! Vaak gaat het om kleinere kanaaltjes die door pittoreske dorpjes lopen. Kanaaltjes die zich uitermate goed lenen voor het vissen met de whip. Cresta-consultant Klaas Mozes laat zien hoe dat moet.  

Prachtig decor om in te vissen… en vol met dikke wintervoorns! 

 

Tekst en foto’s Arnout Terlouw

 

Aldeboarn

Het zou het kanaaltje worden wat dwars door Aldeboarn loopt, net boven Heerenveen. Na een rit van bijna twee uur rijd ik tegen het kanaaltje aan en buig rechts af het smalle straatje in. Links zie ik de kerk, rechts zie ik Klaas al zitten. Het is grijs en het miezert nog, maar de verwachting is dat het straks droog wordt, met zelfs een kleine kans op een zonnetje. Ondanks het sombere weer is het een prachtig decor om in te vissen, met de oude huizen en de kerk op de achtergrond. Ik zie dat het aardig stroomt, niet zo verwonderlijk met al die regen die de laatste dagen is gevallen. Gelukkig is de kleur van het water niet verkeerd: wel donker, maar met toch nog aardig wat doorzicht. Volgens Klaas gaat het wel goed komen, hij heeft de beet er al aardig inzitten, al duurde het wel eventjes voordat de vissen het voer gevonden hadden.

Prachtige voorns om met de whip te vangen…

 

Kanaaltje

Het kanaaltje is hier nauwelijks 12 meter breed, ideaal dus om met een korte vaste stok te bevissen, met de whip. Klaas heeft er een paar bij zich in verschillende lengtes. Vaste hengels die speciaal voor de visserij op korte afstand, voor de visserij ‘uit de hand’ zijn gemaakt.

Klaas legt uit wat de voordelen zijn van het vissen met een whip. Wat is er zo specifiek aan deze hengels? “Deze hengels zijn ultra-dun en licht, speciaal ontworpen voor de snelle visserij uit de hand. De snelle actie zorgt ervoor dat er ook met lichtere dobbers op de lange lijn gemakkelijk met een gestrekte lijn kan worden ingegooid. De Cresta Accelerate Pro Whip is zo opgebouwd dat er op elke aanbeet snel gereageerd kan worden. De reactiesnelheid is werkelijk subliem. De hengel is heel dun en is daarom ook zonder moeite onder de arm te houden bij het onthaken van een vis en hoef je er niet over in te zitten dat je dan de hengel kapotknijpt of -drukt. De oversteekdelen zijn ook nog eens extra versterkt. Met de whip maak je altijd de lijn ongeveer een halve meter korter dan de gebruikte lengte van de hengel, zodat je de vis zo naar je toe kunt halen. Ze worden geleverd in 5, 6 en 7 meter.”

 

===============================

Twee keuzes

Deze whips worden geleverd met een versneden carbontop voor het veilig liften van vissen van formaat. Verwijder je de top dan kan er een elastiek in gemonteerd worden als dit je voorkeur heeft, bijvoorbeeld wanneer er grote brasems of karpertjes te verwachten zijn.

Je kunt de lijn om de carbon top wikkelen en vastzetten met een stuk siliconenslang, maar Klaas heeft op zijn toppen een dacron-verbinding gewikkeld, waaraan hij, net als bij het elastiek snel van tuig kan wisselen.

================================

 

Klaas vist nu met de versneden top. Vist hij nooit met elastiek?  “Ik vis zelf heel graag met een versneden top met op de fast tapered carbon tip een stukje dacron gewikkeld/gelijmd. Ik vis vaak op wateren waar ik heel goed met een gestrekt ingegooide lijn kan vissen en ik elastiek niet nodig vind. Ga ik bijvoorbeeld op dieper water in een haven onder de top vissen, dan is elastiek wel een voordeel. Het elastiek vangt de klap van de eerste aanslag op en kan ik meteen gaan liften met de vis en deze in de hand landen. Mits ik het juiste maat elastiek gebruik voor het op dat moment te vangen formaat vissen. Denk dan aan een 1.4 of 1.6 mm elastiek.”

 

Een hele range aan ‘spaghetti’ soorten en kleuren om je aasaanbieding zwevend of langzaam zinkend te maken.

 

Dit is een deel uit het artikel in de BEET die momenteel in de winkel ligt. Wil je dit gehele artikel lezen? Neem dan een abonnement of koop dit nummer los in de winkel. Klik hier voor een aantrekkelijk abonnement.