De prijswinnaars van de Delflandse rivierkreeften-challenge zijn bekend. Uit maar liefst 134 ingediende ideeën heeft de jury drie prijswinnaars uitgekozen. De hoofdprijs van duizend euro gaat naar Martijn Schiphouwer, de bedenker van de ‘kreeftenbox’. Hoogheemraad Marcel Belt belde de winnaars met het goede nieuws.

De gelukkige winnaar Martijn Schiphouwer…

 

Gezonde waternatuur

De exotische rivierkreeften zijn door hun gedrag een bedreiging voor die waternatuur. Ze kennen weinig natuurlijke vijanden, waardoor ze op veel plekken een ware plaag zijn geworden. Er is al veel onderzoek gedaan naar deze exoten. Maar een echt goede aanpak is er nog niet.

Delfland en het Ministerie van LNV zijn daarom samen een innovatietraject gestart voor het intensief wegvangen van deze dieren. De eerste stap in dit traject was de rivierkreeften-challenge. De kernvraag bij deze challenge was: hoe ziet het ideale vangtuig eruit voor het effectief wegvangen van exotische rivierkreeften met zo min mogelijk bijvangst? Maar liefst 134 ideeën kwamen er daarop binnen. Daarvan voldeden er 59 aan de criteria en daaruit heeft de jury drie prijswinnaars gekozen. De hoofdprijs van € 1.000,- gaat naar Martijn Schiphouwer voor zijn Kreeftenbox, de tweede en derde prijs gaan naar respectievelijk Jeroen Verhoeff en Mathijn Speelman.

Het winnende ontwerp.

 

Hoofdprijs

De winnaar over zijn idee: “De kreeftenbox is een vangtuig waarbij kreeften, aangetrokken door aas, tegen een helling oplopen en door een gat in de bovenkant toegang hebben. Kreeften zijn dankzij de kleine schaartjes aan hun poten goede klimmers, maar ondersteboven over een glad oppervlak lopen dat kunnen ze niet. De wanden en het plafond van de box zijn glad, dit verhindert de kreeften uit de val te klimmen. Kreeften kunnen krachtig met hun staart achteruit zwemmen, maar dit is ongericht. De knik tussen de helling en het plafond verhindert een achteruit zwemmende kreeft uit de box te schieten. Het principe is eenvoudig en er zijn talloze ontwerpmogelijkheden…”

Na een uurtje of twee vissen met de hengel…

 

Jury

De jury zegt over het winnende idee: “De jury is enthousiast over de kreeftenbox. Een sterk punt van het ontwerp is dat het zowel de kleine als de grote kreeften kan vangen en dat bijvangst er ook weer gemakkelijk uit kan. Dit model is eenvoudig, gemakkelijk te stapelen en te vervoeren. Het idee is goed doordacht en uitgewerkt. Er is zelfs nagedacht over het lot van het vangtuig bij verlies.”

Klik hier voor het complete artikel.

 

Klik hieronder om de bekendmaking van de prijs te bekijken.