Lood is giftig en slecht voor het milieu, maar lood is ook relatief goedkoop en gebruiksvriendelijk. Als het kan dan kiest John Willems voor loodvrije gewichten voor zijn visserij, maar deze moeten ook gebruiksvriendelijk en betaalbaar zijn. Vanaf zijn boot bij IJmuiden ging hij aan de slag met loodvrije gewichten bij het belagen van schar en wijting.

 Bonken achter de boot levert vis op aan het weegschaaltje met afhouders.

 

Gepoppel

Op de stek staat een pittig opkomend tij. Samen met de noordwestenwind zorgt dit voor een knobbelig zeetje. Dit wordt nog eens versterkt doordat de stroming tegen de windrichting in is. “Dan gaan golven rechtop staan”, leg ik aan vismaat Peter uit. De Noren hebben hier zelfs een mooi woord voor: ‘poppel’! Toch wil ik hier ankeren tussen dat ‘gepoppel’, want op dit talud heb ik eerder heel veel schar en wijting gevangen.

 

Noordzeeër met ankers

We starten allebei met een weegschaaltje en een afhouder erboven. Onze haken (Gamakatsu F342 maat 6 en 4) beazen we met verse en gezouten zeepieren. Vandaag vissen we met loodvrije gewichten van Loodvrijvissen.nl. We kiezen voor een ovaal werpgewicht van 160 gram van het type Noordzeeër met klapanker. Ik werp een meter of dertig stroomopwaarts. Als het gewicht de bodem raakt geef ik nog een meter of tien lijn, zodat ik het aas strak tegen de bodem aanbied.  Aan mijn tweede hengel monteer ik een onderlijn voorzien van drie (met lood) verzwaarde afhouders, de haken beaasd met stukjes gebonden mesheft. Als gewicht gebruik ik het type Rondo van 120 gram, een soort horlogelood. Deze montage werp ik ook stroomopwaarts in. Ondertussen heb ik op mijn eerste hengel al mooie aanbeten gezien.

Ze blijven komen…

 

Mooi op zijn plek

Als één van de hengels voor de derde keer staat te rammelen, haal ik op. De Noordzeeër met ankers heeft zijn werk uitstekend gedaan. Ondanks de harde stroming is het gewicht niet van zijn plaats gekomen. De mooiste scharren en wijtingen krijgen een plaatsje in onze koelbox. Omdat de Noordzeeër zijn werk zo goed heeft gedaan wil ik het met een lichter exemplaar proberen. Het Oostende klaplood van 130 gram gaat te water en blijft ook mooi op zijn plek.

De Rondo aan mijn tweede hengel blijft ook precies liggen waar hij de bodem raakte. De met lood verzwaarde afhouders helpen zeker mee. Dat is niet helemaal de bedoeling, want ik wil dat de onderlijn aan deze hengel langzaam gaat schuiven. Ik moet dus kiezen voor een lichter exemplaar Rondo, of een ander type zoals de Noordzeeër zonder ankers. Een peervormig wartelgewicht of één van de composietbollen zijn ook prima opties.

Tot zover dit artikel uit Zeehengelsport 376 die nu in de winkels ligt. Deze zomer gaat Zeehengelsport ook aan de slag met stalen pilkers en loodvrije jigkoppen voor de visserij met shads op zeebaars en kabeljauw. Benieuwd of die net zo goed vangen als de traditionele pilkers en jigkoppen? Houd de publicaties in Zeehengelsport in de gaten over dit deel 4 van ‘Loodvrij zeevissen’. Wil je er niks van missen, klik dan hier voor een abonnement.

 

En daar komt ook een trio loodvrije wijting…