Het gaat nog steeds niet goed in de Nederlandse rivieren met de visstand en met name de paling heeft het nog steeds te verduren. De van nature zeer taaie ‘survivor’ legt nog steeds massaal het loodje in de grote rivieren, met name de grotere exemplaren. Ook nu, na het hoge water, worden er tientallen dode exemplaren geteld in de uiterwaarden van de Waal, aldus een artikel in het AD.

 

Duizenden

In dit AD artikel bericht men over de zoveelste vondst van geknakte palingen. Niels Brevé van Sportvisserij Nederland leidt de verslaggever rond in de buurt van Nijmegen. ‘In werkelijkheid moet het om duizenden dode exemplaren gaan.’

Van nature een taaie ‘survivor’… (foto’s Sportvisserij Nederland, Henk van Hasselaar en Beet)

 

Gewond

Nog altijd is er geen zekerheid over de precieze oorzaak, ook al wijzen de vingers duidelijk richting de gemalen, waterkrachtcentrales bovenstrooms en (indirect) de scheepsschroeven bij laag water, en wanneer de alen gewond boven drijven.

 

Het probleem van stervende gewonde exemplaren en geknakte dode dieren is schrijnend…

Al vanaf 2009 is er onder sportvissers een terugzetplicht van paling (aal)…

 

Knakaal

Behalve op de Waal speelt het probleem van de ‘knakaal’ vooral op de IJssel, een andere snelstromende rivier. Klik hier om het artikel te lezen.