Weinig hobby’s zijn zo ontspannend, competitief, leuk en gezinsvriendelijk als vissen. Maar een geslaagde boottocht is voor vissers veel meer dan het vangen van de grootste vis van de dag. Veilig thuiskomen is – meer dan wat ook – de belangrijkste voorwaarde voor succes. Het plezier dat je beleeft, kan ongestoord blijven als je je houdt aan een aantal veiligheidsaspecten voor jou en je passagiers. Mercury, met zijn 1st Mate systeem al goed bezig, zet wat tips op een rijtje.

Laat weten waar je bent, ook als je niet in je eentje gaat vissen… 

 

Laat iemand weten waar je gaat vissen

Zorg ervoor dat iemand weet waar je naar toe gaat voordat je de haven uit vaart. Hoewel je plannen in de loop van de dag kunnen veranderen, moet je een vertrouwd persoon alle informatie geven die kan helpen je te vinden als je niet op tijd terugkomt. Geef die persoon een ‘vaarplan’ – een globale koers met de plaatsen waar je naar toe wilt varen – en een lijst van wie er met je meegaat en wanneer je van plan bent terug te komen. Die persoon moet ook weten hoe je trekkend voertuig en trailer er uit zien en waar je boot te water is gelaten.

Veel bootvissers hebben hem bij zich, maar niet iedereen draagt hem.

 

Draag een zwemvest

Of je nu een goede zwemmer bent of meteen onder water zinkt, het dragen van een zwem- of reddingsvest tijdens het vissen houdt je veilig. Er is niet veel voor nodig om overboord te vallen wanneer je van de ene visstek naar de andere vaart. Zoals een ankertouw dat in de weg ligt, kan ervoor zorgen dat je over de reling struikelt.

Standaard zwemvesten van schuimrubber zijn al jaren efficiënt, maar een automatisch opblaasbaar zwemvest kan je omvang verminderen en onder je jas passen, zodat je beschermd bent zonder je bewegingsvrijheid te hinderen. Als je een automatisch zwemvest gebruikt, houd je dan wel aan de voorschriften en laat het regelmatig controleren of onderhouden door een erkende servicedealer.

De EHBO kist is handig, maar een goede kniptang of onthaaktang ook…

 

Zorg voor een veiligheidskit

Haken verwijderen, snijwonden behandelen, onverwachte pech en andere vervelende situaties, elke visser krijgt er wel eens mee te maken. Een veiligheidskit met EHBO uitrusting, een hoosvat, touw, zaklantaarn en andere nooduitrusting kunnen je veilig houden als de vistocht niet volgens plan verloopt.

Verplicht en veilig: de kill-switch…

 

Draag het sleutelkoord

Boten zijn niet voor niets uitgerust met een ‘kill-switch’ (sleutelkoord) om de motor uit te schakelen zodra de sleutel niet meer in het slot zit. Stel je voor dat je tegen de gashendel stoot terwijl je een vislijn laat zakken tijdens het slepen met lage snelheid. De boot schiet naar voren en je tuimelt opzij of naar achteren. Als je het sleutelkoord niet draagt, val je overboord. Als je het koord wel hebt vastgeklikt, slaat de motor onmiddellijk af en loop je misschien een aantal blauwe plekken op, maar blijf je binnenboord en droog.

Installeer het 1st Mate systeem

In Europa is het dragen van een sleutelkoord verplicht, maar met het 1st Mate systeem kun je je veiligheid verdubbelen voor de best mogelijke bescherming. Als de stuurman overboord gaat, schakelt het systeem de motor uit en wordt je contactpersoon in noodgevallen gewaarschuwd.

Met het 1st Mate systeem in je boot wordt in feite de algehele veiligheid van je boot verbeterd. Met de mogelijkheid om in combinatie met een MOB noodsignaal (‘man overboord’) de motor uit te schakelen, je exacte locatie te bepalen via GPS, een noodbericht te sturen naar een contactpersoon aan wal en de veiligheid van de boot te verbeteren, is dit het perfecte systeem om bij elke tocht je veiligheid op het hoogste niveau te houden.

Klik hier voor meer informatie of om een dealer te vinden.