Suzuki heeft als eerste ter wereld een microplastic-filter ontwikkeld voor buitenboordmotoren. Met dit filter wordt het water gereinigd van microplastics, voordat het de buitenboordmotor verlaat. In 2021 is Suzuki van plan om het filter als accessoire bij de buitenboordmotoren aan te bieden – en in de toekomst zelfs tot de standaarduitrusting te laten behoren.

Denken aan de toekomst: Suzuki investeert in schonere motoren.

 

Microplastics

Plastic afval op zee is een steeds groter wordend milieuprobleem. Elk jaar komen er miljoenen tonnen plastic afval in zee terecht, met gigantische gevolgen voor het ecosysteem en het milieu. Dat plastic afval valt door de jaren uiteen in microplastics, plastic deeltjes die een grootte hebben tussen de 1 en 5 mm. De afgelopen tijd heeft Suzuki hard gewerkt om een apparaat te ontwikkelen dat deze deeltjes uit het water kan filteren. Door te kijken naar de werking van de buitenboordmotor, die grote hoeveelheden water oppompt voor de koeling en vervolgens terug het oppervlaktewater in laat stromen, werd het Micro Plastic Collecting Device bedacht.

 

De werking van het filter in beeld gebracht.

 

Standaarduitrusting

Met dit apparaat worden microplastics uit het water gefilterd, enkel door de motor te laten draaien. Het filter wordt na de thermostaat geplaatst. Het filtert het water dat ná de koeling weer terug het oppervlaktewater in stroomt. Op deze manier is er geen vermogensverlies voor de motor, terwijl de microplastics wel uit het water worden gefilterd. Het Micro Plastic Collecting Device wordt continue verder verbeterd. De doelstelling is om het filter in 2021 als accessoire aan te bieden en in de toekomst tot de standaarduitrusting van een buitenboordmotor te laten behoren.

Klik op het logo voor meer info over het Clean Ocean Project waar Suzuki al 10 jaar aan meedoet.

Meer weten ? Klik hier voor het gehele artikel.