TEAM VISREIS – Het team visreis.nl is momenteel zeer actief om een hele reeks gegidste internationale groepsreizen te programmeren. Eén van de locaties die vanaf volgend jaar opgenomen wordt in het programma is Mosselbaai, in Zuid-Afrika. Om deze plek alvast te verkennen, offerden Joris, Tom en John zich op om er eind oktober alvast voor een weekje heen te gaan. John vertelt over hoe het hun is vergaan… en dat viel beslist niet tegen!

 

Na een vlucht van ongeveer 11 uur vanuit Amsterdam zetten we voet op de ZuidAfrikaanse bodem, waarna het ons nog een binnenlandse vlucht van een uurtje of twee en een korte autorit kost om bij ons hotel aan te komen. Het is leuk om in Zuid-Afrika te zijn. Dat is niet alleen vanwege het fijne klimaat, de geweldige natuur en de kleurrijke mensen en gebouwen, maar ook om de lange relatie met Nederland terug te zien.

Die uit zich bijvoorbeeld in een van de talen die er naast het Engels worden gesproken, het Afrikaans. Die taal is direct verbonden met het Nederlands maar vertoont soms heel grappige verschillen. Een lift is bijvoorbeeld een ‘hysbak’ en een lucifer een ‘vuurhoutjie’. En, heel belangrijk voor de Zuid-Afrikanen: ‘braai’ betekent barbecueën’.

VOLKSFEEST

Bovendien zijn de mensen er heel vriendelijk, behulpzaam en goedlachs. Het was al weer even terug sinds ik voor het laatst in ZuidAfrika was en het viel me meteen weer op. Dit zouden we in Nederland wel wat meer kunnen gebruiken…. Wat ook erg plezierig is, is het feit dat de seizoenen op het zuidelijk halfrond omgekeerd verlopen vergeleken met de onze. Onze herfst is daar lente en onze winterperiode is daar dus zomerperiode! In onze donkere dagen kan je daar dus met volle teugen genieten van de zomerzon. Genietend van een lekker wijntje en een reusachtig stuk vlees bespreken we die eerste avond onze plannen voor de week.

We willen allemaal een haai vangen, en als het even kan, mag het ook een grote zijn. Hoewel we moe zijn, trekken we diezelfde avond nog de stad in. Zuid-Afrika speelt namelijk de finale van het WK-rugby tegen Nieuw-Zeeland, en omdat die sport echt gigantisch groot is in dit land, willen we wel eens kijken hoe de locals dit beleven. We worden niet teleurgesteld, en al helemaal niet als de Springbokken – zo heet het nationale team – de overwinning weet te behalen. Een waar volksfeest breekt uit, met toeterende auto’s en ziekenwagens met loeiende sirenes die door de straten vol dansende mensen rijden. Die avond vallen we met een brede glimlach in slaap, dromend van feestelijk gierende runs en driehoekige rugvinnen…

UITZICHT KAN SLECHTER

MOSSELBAAI

De volgende ochtend staat onze gids, Shawn, ons al op te wachten. Met zijn kleurrijke 4×4 rijden we door het stadje naar de stek voor die dag. Het stadje Mosselbaai zelf is een leuke en veilige plaats met ongeveer 30.000 inwoners. Dankzij de ligging aan zee wordt het in Mosselbaai nooit superheet en zijn er weinig insecten – en ook dat is wel heel erg plezierig. De plek is mooi gesitueerd aan de kust van de West-Kaap en heeft een rijke historie.

Al in 1488 rondde de Portugees Bartolomeu Diaz als eerste Europeaan Kaap de Goede Hoop en kwam hij in Mosselbaai aan land. Op de punt van de baai waar we gaan vissen, staat een monument om dit moment te herdenken. Na hem kwamen de Nederlanders Houtman en van Caerden, rond 1600. Hen viel de grote hoeveelheid mosselen op, waar de plaats later zijn naam aan ontleende.

Vandaag de dag zijn er diverse restaurants en bars, de supermarkten zijn modern en ook de hengelsportwinkels hebben een mooi assortiment. En de prijzen zijn laag vergeleken met Nederland, een prettige bijkomstigheid! Het uitzicht op de oceaan is prachtig en een aantal visstekken liggen in de stad zelf. En het stikt er werkelijk van de vis: in de baai komen meer dan 300 vissoorten voor!

Daarmee is het een van de meest diverse ecosystemen ter wereld, en het mooie voor ons is dat er ook grote vissen rondzwemmen. Diverse (grote) soorten haaien en roggen, leervis, kob (‘kabeljou’ genoemd in het Afrikaans), maar ook forse rotsvissen als musselcrackers zwemmen hier hun rondjes.

Ook de beruchte witte haai komt er veel voor, aangelokt door de vele zeehonden. Misschien zag je ooit al eens de indrukwekkende beelden van witte haaien die zeehonden grijpen? Die zijn hier opgenomen! Vanaf het terras van onze hotelkamer kunnen we het ‘zeehondeneiland’ zien waar David Attenborough en zijn team ronddobberden. En we zien nog meer vanaf ons terrasje: grote

|> Verder Lezen? “Mosselbaai” en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet 9  NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?

Met een abonnement van Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine NU met 50% KORTING!  Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie voor slechts € 3,33 per nummer.