Ruud van Noord (51) uit Oud-Beijerland heeft in Wales voor het eerst in zijn carrière een gouden plak veroverd op het WK Kustvissen. In de vier wedstrijden op de Welshe stranden bleef hij de mondiale concurrentie overtuigend voor. Met zijn team eindigde de geboren Rotterdammer op de zesde plaats.

Van Noord had van maandag tot en met woensdag al sterk gepresteerd, maar moest ook op de laatste wedstrijddag scherp blijven vissen. Een klein voordeel was dat zijn deel van het parcours die donderdag meer ruimte bood om te werpen. Doorslaggevend was zijn kalmte, die hij zelfs bewaarde toen vlak voor aanvang van de wedstrijd zijn voorkeurshengel brak. Die onverstoorbaarheid hield hij tot het eindsignaal vast. Van Noord zelf blikt met gepaste blijdschap terug op zijn overwinning. “Natuurlijk ben ik trots op deze bijzondere prestatie, maar ik had nóg liever samen met mijn teamgenoten iets moois voor Nederland neergezet.”

Een overzicht van het parkoers in Wales.

Een overzicht van het parkoers in Wales.

Tot het gaatje
Net als zijn teamgenoten meldt coach Arthur van Tienen dat Van Noord zijn gouden plak op het WK dubbel en dwars verdiend heeft. “Ruud is een klasbak en dat niemand hem gek krijgt, heeft hij bij dit kampioenschap opnieuw bewezen. Aan zijn onverstoorbaarheid, ervaring en kunde dankt hij deze gouden plak.”

De wedstrijden werden in de avonduren gevist.

De wedstrijden werden in de avonduren gevist.

Overzicht uitslagen
Portugal is de nieuwe wereldkampioen kustvissen 2018 bij de heren; bij de dames werd Frankrijk wereldkampioen. Beide Nederlandse teams – de heren én dames – eindigden op de zesde plaats. De hoogste individuele notering bij de dames was voor Christel Verhage, die zestiende werd. Alle uitslagen zijn terug te vinden op www.fips-m.org.