EDWIN WOUT – De planning was om begin juni naar Caspe af te reizen met onze Spaanse agent David Molina Corbacho en Gonzalo Gil om bij onze locatie Caspe Fishing aan de Ebro op meerval en karper te vissen voor een artikel in Top Anglers, het nieuwe Spaanse magazine van Gonzalo. Reclin schrijft voor ons een werkverklaring, in het Spaans vertaald, zodat we, als we door de politie aangehouden worden, een schriftelijke verklaring hebben wie we zijn en waar we naar toe gaan.

We hebben voldoende mondkapjes mee en zowel David als Gonzalo hebben een eigen karperuitrusting mee. Natuurlijk zijn bij Caspe Fishing alle materialen voor onze klanten voor handen, maar David wordt gesponsord door Korda en ook Gonzalo heeft zo zijn eigen voorkeuren aan karpermateriaal.

PERFECTE GIDS

De rit gaat voorspoedig en in 8 uur komen we, via een tussenstop in Madrid voor het laden van materialen en een goede lunch, aan bij Stephan onze gids in Caspe. Stephan is een Nederlander maar woont al geruime tijd in Spanje en werkt hier als zelfstandig gids. Stephan is een humoristische jongen met veel kennis van zaken. Een gids die net een stapje extra voor je zal doen op het moment dat de vangsten moeilijk zijn. Tevens is hij een goede gastheer die een goed maaltje kan koken. Iets wat ook belangrijk is als je meerdere dagen aan het vissen bent.

 

WAT EEN BEGIN!

Ik had Stephan onderweg al bericht over onze aankomsttijd en ondanks dat het al laat in de middag was stonden de meervalspullen al klaar om uitgevaren te worden. Gonzalo en David maakten hun karperuitrusting klaar terwijl Stephan en ik de meerval lijnen vast uitvaarden. Nadat die erin lagen vaarde Stephan ook de karperhengels uit. Terwijl hij daarmee bezig was ging daar al de eerste meervalhengel krom! We hadden geloot, Davids beurt. De eerste meerval was een inkomertje van 1,60 meter. Terwijl de hengel terug werd gebracht ging ook de tweede hengel dubbel. Na een heftige dril lag daar 2 meter 21 voor mij op de kant.. In die 3 uurtjes dat we visten kwamen er al gelijk 5 vissen op de kant. Ongelofelijk.

VOOR DE DEUR

Het mooie van Caspe Fishing is dat de stekken gewoon voor het appartement liggen. Dus de steunen konden blijven staan. De hengels werden mee gepakt en terwijl we onder de douche het meervalslijm van ons afwasten stond Stephan al een heerlijke kip-tandoori voor ons te koken. Nu geloof me, na een paar vissen drillen ging dat er wel in. Na een borreltje op tijd naar bed om de volgende ochtend weer vroeg aan de waterkant te zijn. Doel voor Gonzalo, hoe kan het ook anders als eigenaar van een prachtig karpermagazine, was natuurlijk ook een paar Ebro-karpers op de mat proberen te krijgen.

HARD WERKEN

Het was de volgende dag hard werken, heel hard werken. We kregen 18 meervallen op de kant. Meerdere 2 meter+ meervallen, soms zelfs dubbele aanbeten tegelijk. Kortom, een topdag. Misschien wel logisch ook. Er was natuurlijk al drie maanden geen voer meer de Ebro ingegaan. Dus ja, de vis ging er los op. Behalve de karper. Terwijl er normaal voor de appartementen ook veelvuldig karper wordt gevangen liet de karper het nu helemaal afweten. Zouden ze voorzichtiger zijn omdat de meerval de laatste weken weer actief op aasvis had moeten jagen om te overleven? Was de karper daarom misschien wat voorzichtiger of hadden ze veiligere plekken opgezocht? Wie zal het zeggen. Maar feit was dat er zeker karper gevangen moest worden als we een geslaagde trip wilden hebben. Dus tijdens het avondeten werden er nieuwe plannen gesmeed. We zouden de volgende dag een andere plek met de boot bezoeken. Een plek die bekend stond als een echte karperstek. Na het eten gingen David en Stephan met de boot nog even snel die kant op om te voeren. Aan de inzet zou het niet liggen.

BALEN

De volgende ochtend gingen we bij het eerste licht al op pad. David en Stephan met de boot en Gonzalo en ik met de auto. Je mag namelijk in Spanje wel met 3 man (en mondkapjes op) je verplaatsen, maar niet met 4 man. Dus nadat David op de plek was afgezet kwam Stephan ons halen. De stek zag er goed uit. Bij de opkomende zon sprongen al verschillende karpers rond de boot. Het vertrouwen zat er goed in.

Na het uitvaren van de 4 hengels kwam de eerste aanbeet al snel. Mooie run, goeie dril en toen de vis vlak onder de kant was kwam de lijn vast te zitten. Shit. Na wat proberen resulteerde dit helaas in een lijnbreuk. Balen.

DCIM101GOPROG1944746.

EINDELIJK KARPER

Daarna kwam er gelukkig een nieuwe kans. Dit keer maar niet van de kant drillen maar gelijk de boot in en naar de vis toe. Dit ging een heel stuk beter en een paar minuten later lag er een mooie Ebroschub in het net. David was van de karper nul af. Nu Gonzalo nog. En ook die vis kwam, al duurde het wel even. Wederom een kilo of 13. Daarna viel het stil. Ik had intussen een barstende koppijn gekregen en ook de lucht zag eruit alsof het ieder moment kon gaan stormen en onweren. Dus we besloten om terug naar het appartement te varen/rijden en daar de meervalhengels en karperhengels nog eens uit te varen.

ONWEER

Ik nam een paar pillen en dook mijn bed in. Anderhalf uur later kwam ik weer bij. Nog half versuft maar bijna koppijn vrij liep ik in mijn t-shirt en korte broek naar de buitendeur toen Gonzalo en David binnen kwamen stappen. Regenpakken aan, zeiknat tot de onderbroek. Ze hadden nog 6 meervallen gevangen tot 216 cm toen het onweer losbarstte. Ze hadden de meervalstokken binnengedraaid, maar de karperhengels bleven in. Misschien bracht de weersomslag nog karper op de kant?

De bui trok snel over maar helaas bleef het met de karpers stil Het enige geluid was het knetteren van het vlees op de bbq die Stephan intussen had aangestoken. Lekkere dikke stukken vlees. En salade en patatjes. Het leven kan toch mooi zijn.

WERELDSESSIE

De laatste ochtend besloten we nog 4 uurtjes te vissen voor we weer naar huis gingen. Ook nu ging het weer los met de meerval. Wederom stonden we verschillende keren met twee man tegelijk te drillen. We hebben uiteindelijk 39 meervallen gevangen. 222, 221, 221, 216, 213, 206, 202,198 en 195 cm waren de grootste. Wat een wereldsessie!

Caspe Fishing kan geboekt worden via Angling Escapes. Kosten per persoon zijn €650,= euro per week per persoon. Dit is inclusief appartement, ontbijt, lunch en avondeten. Inclusief het gebruik van alle hengelmateriaal, benodigde vergunningen en begeleiding van een professionele gids. Bijkomende kosten zijn het aas (pellets), drinken en de reis.Je  kunt per auto komen of per vliegtuig. Luchthaven Reus is het dichtstbij. Kijk voor meer info op: https://www.anglingescapes.nl/visvakantie/caspe-fishing-spanje/