Op diverse plaatsen langs onze grote rivieren liggen plassen. Veel staan in open verbinding met de rivier. Deze plassen zien eruit alsof ze veel vis kunnen herbergen en in veel gevallen is dat ook zo! Doorgaans zijn dit ook goede stekken om in de winter te bevissen. JanWillem Nijkamp en Jan Pellen vissen al vele jaren op dit soort wateren en weten van de hoed en de rand.

Bij hoog water nog meer gevuld met vis…

 

Toevluchtsoord

Zandafgravingen die in open verbinding staan met de rivier vormen voor veel vissoorten ideale plekken om te overwinteren. Zeker wanneer de waterstand op de rivier hoog staat, merk je dat het aantal vissen in de aanliggende plassen toeneemt. Hoog water is vaak het gevolg van regen of sneeuw in de landen waar de rivieren ontspringen of waar ze door stromen. Bij een hoge waterstand is het water vaak troebel en koud in de rivier, niet echt aantrekkelijk voor onze geschubde vriendjes. De aanliggende plassen vormen dan een perfect toevluchtsoord en zijn vaak echte feederwalhalla’s!

Peilen

We zoeken steevast naar een stukje vlakke bodem, liefst kort achter een taludje. Deze plekken kun je alleen vinden door rustig de tijd te nemen en middels een serie proefworpen de bodem te verkennen en af te tasten. Je clipt je lijn elke proefworp een paar meter verder vast en telt de seconden die de korf onderweg is naar de bodem. Heb je de juiste afstand gevonden, dan trek je de korf nog een paar keer over de bodem om deze te checken. Je wilt niet op een mosselbankje of tussen ander vuil aan de slag gaan. Een schoon en hard stukje zand is favoriet.

 

Nu in de winkel

Dit artikel kun je in de Beet magazine lezen die nu in de winkels ligt. Uiteraard heb je het artikel al gezien wanneer je geabonneerd bent. Maar dit kan alsnog, want die scherpe aanbieding kun je haast niet laten lopen. Klik hier en lees de nieuwe Beet voortaan als eerste!