Het thema ‘loodvrij vissen’ staat al enkele jaren landelijk op de agenda. In 2027 is het volgens de overeenkomst Green Deal de bedoeling dat ook de sportvisserij compleet loodvrij is. Dat duurt nog wat jaartjes, maar in de tussentijd probeert men het al gefaseerd terug te dringen. Een deel van de Utrechtse viswateren van de vereniging AUHV ziet zich echter dit jaar al geconfronteerd met een gedeeltelijk loodverbod dat waterbeheerder de Stichtse Rijnlanden afkondigde. De Roofvisgroep van de AUHV zat niet bij de pakken neer en ging pro-actief op zoek naar betaalbare oplossingen.

 Bestuursleden van de Roofviswerkgroep besteedden menig avondje aan het vervaardigen van de loodvrije materialen…

Betaalbaar

‘Betaalbaar’ is inderdaad een belangrijk thema bij het loodvrij vissen. De ‘handel’ biedt de roofvissers wel loodvrije alternatieven voor het gebruik van (voornamelijk) loodkopjes en dropshotloodjes, maar buiten het dure tungsten materiaal – dat een hoger soortelijk gewicht heeft dan lood – zijn de meeste alternatieven niet altijd naar de zin van de roofvissers, die toch aardig gehecht blijken aan de prima eigenschappen van lood. Tungsten is dus een prima alternatief, maar de prijs ervan is 3 tot 4 keer zo hoog als soortgelijke loodproducten.

De nodige loodvrije goodiebags werden al uitgereikt tijdens de clubdagen van de Roofvisgroep van de AUHV.

En er werd ook mee gevangen… 

Brainstormen

Voor de Roofvisgroep van de AUHV was dit aanleiding om eens te gaan brainstormen over de aanpak van het loodvrije vissen. Aangezien de toekomst van het sportvissen op roofvis voor een groot deel op de jeugd gericht moet zijn, en het voorhanden hebben van betaalbare alternatieven op de markt nog niet echt naar hun zin is, besloot men tot een verkenning om zelf deze loodvrije alternatieven te vervaardigen.

Robbert Jan zet de klemwarteltjes in de loodvrije dropshot gewichtjes.

Twee jaar terug leidde dit al tot een eerste resultaat. Op de jaarlijkse Dropshotdag van de Roofvisgroep (RVG) werden de deelnemers verrast met een goodiebag van diverse loodvrije dropshotgewichtjes.  Hoe deze vervaardigd zijn kun je lezen in een pdf van de maker RVG lid Robbert-Jan de Lang: klik hier.

De basis… 

Dit jaar is de RVG nog een stap verder gegaan. Niet alleen de dropshotgewichtjes werden nogmaals geproduceerd en kunnen een volgende keer geoptimaliseerd worden op basis van roestvrijstalen staven, montagekit en klemwarteltjes, maar ook werd een plan gemaakt voor het ‘in huis’ vervaardigen van de veelgebruikte ‘jigheads’ – beter bekend als loodkopjes! Die laatste term is door de afwezigheid van lood natuurlijk niet meer bruikbaar en dus is ‘loodvrije jigheads’ een betere benaming geworden.

De lange rvs staven krijgen een gleufje in de zaagmachine. Ondertussen slijpt Louis de scherpe randjes van de koppen.

Lang leve de zaagmachine van Leon!

Staafvormig

Diverse avonden waren bestuursleden van de RVG actief in het huis van bestuurslid Leon Niemans waar het productieproces plaatsvond. Na het uitproberen van diverse materialen en gereedschappen, lukte het om een betaalbare uitvoering van een loodvrije jighead te vervaardigen op basis van roestvrijstalen staven, Gamakatsu 3/0 en 4/0 haken, staaldraad (voor de “keepers”), en tweecomponentenhars. Deze ‘Utrechtse’ jigkoppen verschijnen in de gewichten 18 gram, 10 en 7 gram. Ze onderscheiden zich van de jigkoppen in de winkel doordat ze enigszins staafvormig zijn in plaats van rond, maar dat is in de praktijk geen bezwaar gebleken voor de roofvissen.

De staafjes zijn voorzien van een gleufje; nu kunnen de haken erin gelijmd worden…

Volgens Leon Niemans was het best een klus om dit voor elkaar te krijgen (“Er zat véél meer werk aan dan we gedacht hadden”) maar dankzij een goede zaagmachine (er moesten onder meer gleufjes gezaagd worden in het roestvrij staal waar de haaksteel in moest passen), gereedschap en de materiaalkennis van de deelnemers, is het dan toch voor elkaar en werden zo’n 300 jigheads gemaakt. Bij de eerstvolgende visdag van de RVG, een bootjesdag op de Hoge Vaart, konden  de leden alweer een nieuwe goodiebag tegemoet zien; ditmaal met zelfgemaakte loodvrije jigheads! En ook die vingen prima!

Een mooi ‘staaltje’ huisvlijt… 

Verdient navolging

Leon Niemans: “Voor de leden van onze RVG is dat natuurlijk erg leuk. Omgerekend (zonder arbeidskosten) kwamen we uit op 1,25 euro per jighead aan materiaalkosten, en dat is natuurlijk een zeer acceptabele prijs. We hebben nu een voorraadje voor onze leden en kunnen ook in de toekomst nog wat uitdelen.”

Met deze actie in eigen huis zet de Roofvisgroep van de AUHV misschien wel een trend, wat landelijk ook navolging verdient!

RVG-lid Arnout toont met deze snoekbaars van 80 cm dat de vis het verschil niet ziet...