Het KNMI waarschuwde voor een orkaanachtige storm met windsnelheden tot 11 Beaufort. Regen viel met bakken omlaag. Nagenoeg horizontaal kletterde het tegen de ruiten. De luchttemperatuur bedroeg 9 graden Celsius. De watertemperatuur schommelde op hetzelfde niveau. Het waren dit jaar de eerste dagen van de maand mei. Van ook maar een begin van het voorjaar was totaal geen sprake. Ideaal. Er was weinig dat me nu kon tegenhouden.

Na al die jaren wist ik wáár ze lagen in de koude maanden…

Tekst & foto’s: Ewout Smeerdijk

 Grauw en grijs

Die wind blies namelijk straf uit het zuidwesten; vandaar ook die regen. En al verstopte de zon zich al dagen achtereen in de zware bewolking, hij scheen.  Van op- tot ondergang. In deze dagen al gauw 15 uur per dag. Dat licht had effect. Hoe grauw en grijs het ook was. Temperatuur of niet, licht bracht vis tot leven. Op de juiste plek althans. En die wist ik. Eindelijk. Na al die jaren wist ik wáár ze lagen in de koude maanden. Onder de struik nog veel meer dan in de luwe bocht. Hoeveel tijd ik daar nog had bepaalde het seizoen. Hoezeer ik het kon benutten was aan mij. Om de dag was ik er. Een paar uur per keer. Dan dwarrelde er een bak gestoomde deegballetjes omlaag.

Vriend Rob met dé splitcane en onze dubbeling…

Zonder die ene schaatstocht afgelopen winter had ik het nooit gevonden. In schril contrast met elders, was de aanwezigheid van witvis hier ook minimaal. Dat maakte gericht vissen met de pen een stuk effectiever. Er waren weinig lelies of wier te zien waar de witvis zich in kon verschuilen. Mijn pen bleef er heerlijk rustig onder.

 De aanslag

De aanbeet kwam snel. Alweer. Het voer dat ik er gisteren nog achterliet deed kennelijk zijn werk. In de eerste minuten moest ik omschakelen naar een andere pen. Hoewel de rimpeling in het water meeviel, blies de storm boven water toch te stevig in de lijn. Zelfs op die paar meter lijn die er uit stond werd de lichte pen weggeduwd. Een hoger drijflichaam en de helft meer loodgewicht brachten uitkomst. Binnen 10 minuten stak die pen licht op en gleed weg. De aanslag was direct…

Een deel uit een prachtig verhaal van Ewout Smeerdijk dat je kunt lezen in de Karperwereld die momenteel in de winkels ligt. Wil je voortaan niks missen van deze artikelen, zorg dan voor een abonnement: klik hier.