Binnen de watersport en de sportvisserij is het merk Yamaha al tientallen jaren sterk aanwezig. Niet alleen met een brede range aan buitenboordmotoren voor het vissen in zoetwater en zoutwater, maar ook met prachtige merken visboten zoals Linder, Pioner en Buster. Tel daar nog de nieuwe serie Electric Drive elektromotoren bij op, en je begrijpt dat de varende visser een serieuze doelgroep is.

Onweer in aantocht: vol gas terug naar Sneek met de Buster XXL en F150 Drive-by-Wire aandrijving….

 

Drie stemvorken

Waar te beginnen in deze opsomming? Misschien wel de naam die Yamaha reeds maakte in de jaren zeventig van de vorige eeuw, waar het merk synoniem was aan ‘betrouwbaarheid’ onder zeevissers en roofvissers. Starten is lopen! Zo luidde het credo. Een deel van de buitenboordmotoren uit die tijd – vaak nog tweetakt! – zijn nog steeds in gebruik, terwijl het huidige gamma van het Japanse merk met de drie stemvorken in het logo sinds die tijd misschien wel vertienvoudigd is en nagenoeg uit high-tech viertakt bb-motoren bestaat met state-of-the-art toepassingen als een PrimeStart startsysteem; het unieke Power Trim- en Tiltsysteem, of het variabel sleeptoerentalregeling (VTS).

 

Yamaha portables: populair achter kleine visboten zoals de Yam RIB’s. Rechterfoto: de onverwoestbare Noorse Pioner Active 14, powered by Yamaha…

 

Ook Yamaha profiteerde dit jaar van een opleving van de watersport en sportvisserij. Veel mensen pakten een van de twee hobbies op en zochten als ‘instappers’ een betaalbare start met een kleine visboot of rubberboot en een portable buitenboordmotor. Yamaha Marine kon dit alles aanbieden in zowel de afdelingen kleinere visboten (Buster, Pioner en Linder) en Yam RIB’s als de serie Portables bij de bb-motoren van 2,5 tot 25 pk modellen en de nieuwe range elektromotoren.

 

Instappen

Veel van deze instappers willen het sportvissen of bootvissen verder uitbouwen en hun bereik en visgebied vergroten. Zowel Linder, Pioner als Buster hebben hiervoor prima opties. Deze ervaren Scandinavische merken – respectievelijk Zweeds, Noors en Fins – zijn alle drie wereldberoemd om hun eigen specialisaties. De Linders zijn betaalbaar, licht (van recyclebaar aluminium) en duurzaam samengevoegd uit slechts twee schaaldelen. Een Pioner boot is (al vanaf 1959!) gebouwd van duurzaam en onverwoestbaar polyethyleen kunststof, terwijl de aluminium Busters robuust, duurzaam en hufterproof zijn en voor sportvissers beschikbaar zijn vanaf een compact S-model tot een imposante 7 meter lange Phantom. De populairste en meest verkochte modellen voor sportvissers zijn toch wel de Linder Arkip en Sportsman 400 & 440 Fishing; de Buster  S-, M- en L-modellen met optionele Fish-uitvoering inclusief werpdek, livewell, hengelkasten en hengelhouders, en de Pioner 14 Active Fish met tal van visgerichte opties.

Innovaties aan de lopende band. Hier de nieuwe V-Max SHO.

 

Accelleratie

Bij al deze bootmodellen kun je bij Yamaha terecht voor de exact juiste buitenboordmotor, die bij elke aankoop op maat wordt afgestemd op de boot. Op die manier bereik je de hoogste efficiëntie voor wat betreft accelleratie, snelheid, brandstofverbruik en wendbaarheid. De brede range buitenboordmotoren kent sterke sportvistoppers (tot aan een ‘powerhouse’ van 425 pk!) zoals de Yamaha F25GWHL; de Yamaha F50HETL; een Yamaha F100FETL en een uitvoerig geteste F150 Drive-by Wire; stuk voor stuk krachtige motoren met een uiterst efficiënte brandstofverbruik en de trillingarme loop onder alle omstandigheden; dé partners voor een comfortabele en zorgeloze visdag. Vrijwel al deze motoren zijn voorzien van een ideale multifunctionele stuurhendel met onder meer  praktische trim- en trolling functies.

Yamaha Electra Drive: een serie duurzame elektromotoren.

 

Stille kracht

Inmiddels heeft Yamaha ook een succesvolle serie milieuvriendelijke elektromotoren gelanceerd. Deze ‘Electric Drive serie’ kent meerdere modellen die alle voorzien zijn van een krachtige en zuinige ‘Digital Maximizer’ motor. Met een zoutwatermodel als de MS20; een zuinige alleskunner als de MX18 (met variabel sleeptoerental) en een krachtige topper als de M32 met 32 kg stuwkracht, die je met een eenvoudige duimschakelaar in het water kunt plaatsen en met één hand weer uit het water halen en opbergen. ‘Groene’ motoren die jou met hun stille kracht geluidloos door de natuur loodsen!

Meer achtergrondinformatie over het Yamaha Marine Nederland aanbod is te vinden op www.yamaha-motor.eu

Bestseller: de Linder Fishing 440.

Linder Fishing

Na een voorgeschiedenis als bouwer van kano’s, verscheen in 1983 een eerste aluminium roeiboot onder de naam Linder Fishing 410, gevolgd door de Fishing 440. De Fishing 440 zou uitgroeien tot een Europese bestseller. Deze 431 cm metende visboot weegt slechts (droog) 94 kg en kan zelfs gevaren worden met een zuinige 5 pk motor. Maar je kunt er ook mee roeien!

Yamaha Pro Fishing

Yamaha komt met zijn buitenboordmotoren tegemoet aan het intensieve gebruik door de veeleisende sportvisser, vanaf de portable 2,5 pk tot het powerhouse 425 pk model.  De stille, betrouwbare kracht van de krachtbronnen geeft al jarenlang optimaal vertrouwen met technologieën als de variabel sleeptoerentalregeling (VTS); het PrimeStart startsysteem; het Power Trim- en Tiltsysteem en extra krachtige dynamo’s. Onder het label ‘Yamaha Pro Fishing’ heeft het merk haar beste modellen gepresenteerd op het gebied van buitenboordmotoren, visboten, elektromotoren en accessoires.

Feike van Wieren van Buster dealer Van Wieren Watersport in Sneek leest op de laptop twee Yamaha F350 buitenboordmotoren uit…