REDACTIE – Er zijn heel wat vissers die de vangst van een 5 kg+ brasem op hun verlanglijstje hebben staan. Deze vissen zijn qua dikte, hoogte en breedte bijna een andere soort, in vergelijking met de doorsnee ‘dunne’ brasems op bijvoorbeeld kanalen. Je moet deze vissen zoeken op specifieke wateren, al worden de brasems op enkele ‘openbare wateren’ met het jaar groter. Ook het gedrag van XL-brasems is anders; dat vraagt om een aangepaste aanpak.

Laten we eerst even kijken wat jouw doel is. Een brasem van 4, 5 of zelfs 6 kilo? Dit maakt nogal een verschil wat betreft waterkeuze en aanpak. Het is van het grootste belang om op het juiste water te vissen. Waar vroeger het enkel afgesloten wateren waren waar echt grote brasems zwommen, zien we steeds vaker betrouwbare meldingen van grote brasems op openbare wateren als het IJssel- en Markermeer, de Waal, Gelderse IJssel, de zuidelijke Randmeren, Ketelmeer en het Volkerak.

WAT JE ZOEKT IS EEN WATER MET EEN (HEEL) KLEIN BESTAND AAN BRASEM

Dan hebben we het over brasems van meer dan 8 pond zwaar, alhoewel dit in de regel de uitschieters zijn. De tijd zal leren of in de toekomst de brasems hier nog groter en zwaarder zullen worden. Op deze wateren kan je veelal uit de voeten met standaard feedertechnieken. Op afgesloten ‘specimen wateren’ moet je de aanpak echter aanpassen. Grote brasems zijn vaak lastig te vangen, ook al omdat er op dat soort wateren vaak maar weinig rondzwemmen. Ondanks veel moeite, moet je rekening houden met visloze sessies; een goede voorbereiding is essentieel!

UNIEKE WATEREN

Wil je echt gericht op vissen van 5 of 6 kilo zwaar vissen, dan is de slagingskans (nog) velen malen hoger op unieke, afgesloten wateren. Op sommige van die wateren vang je nagenoeg geen kleinere brasems lichter dan 4 kg! De vissen zijn zo groot geworden vanwege een overvloed aan natuurlijk voedsel. Vaak zwemt er een goed bestand aan roofvis en weinig brasem en andere witvis.

Het brasembestand is klein, soms maar een tiental vissen op hectares aan water. Die zwemmen vaak in hele kleine groepjes. Typerend is ook het vaak ontbreken van hele jaarklassen. Vang je grote brasems, maar veel van zeg 3-4 kg, dan is de kans klein op een echte XL-brasem. Er zwemmen er simpelweg teveel die het (natuurlijke) voedselaanbod moeten delen.

EEN 4KG+ VIS VAN GROOT WATER… MAAR OF ZE ER VEEL GROTER ZWEMMEN? (foto: Marco Kraal)

 

Hoe vind je zo’n water? Houd je ogen en oren goed open en vraag het eens aan karpervissers/roofvissers of in de lokale hengelsportzaak, maar dit kan ook misleidend zijn. Meten, of beter gezegd ‘wegen is weten’. Denk aan afgesloten wateren, zoals zand-, kleiwinningen en recreatieplassen. Als aan al die voorwaarden wordt voldaan, dan volstaat soms al 1-2 hectare aan water om brasems van meer dan 5-6 kg voort te brengen.

KARPERVOER

Heeft karpervoer invloed op de groei? Deels wel – maar ook bijvoorbeeld extreme uitdunning van het brasembestand (door afvissing/sterfte/aalscholvers, etc). Zonder een overvloed aan natuurlijk voedsel en een klein brasembestand, zullen ze nooit op karpervoer uitgroeien tot XL exemplaren. Dit voer is een welkom extraatje om ze soms net even wat dikker te maken.

GROTE BRASEM IS MEESTAL NIET VIES VAN EEN BOILIE

 

STEKKEUZE

Voordat je kan beginnen is het raadzaam om het complete water te onderzoeken. Verstandig is een verkenningsessie zonder te vissen; zie dit als een investering die zich later gaat uitbetalen! Stap één is een kaart van het water te bemachtigen, met Google Maps is dat tegenwoordig kinderspel. In een ideaal geval is een dieptekaart voorhanden. Zo niet, dan moet je met een peilhengel, Deeper of bootje de boel verkennen.

 

|> DIT IS EEN PREVIEW VAN HET ARTIKEL ‘STAPPENPLAN VOOR MONSTERBRASEMS’ – Wil je het hele artikel lezen?

Dit artikel en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen en zien in BEET mei. Vanaf 26 april los te koop in de winkel of bij abonnees thuis op de mat.