GERARD SCHAAF – Pling, u heeft mail. Gerard Schaaf zegt het titelbalkje. Ik kan een kleine glimlach niet onderdrukken. Bij de lezers van het eerste uur is Gerard niet onbekend. Het gebeurt niet meer zo vaak als vroeger, maar zo nu en dan verschijnt er een pareltje in de mailbox van de redactie. De tijden zijn veranderd maar Gerard zijn schrijfstijl is nog altijd hetzelfde. In dit korte verhaal neemt Gerard jullie mee naar vervlogen tijden. Geniet ervan!

In dit schrijfsel wil ik u even mee terug nemen in de tijd. Uiteraard met uw permissie. Naar de tijd dat het vissen op karper nog in de kinderschoenen stond. Naar de tijd dat de vangst van een karper nog als een min of meer Een kast, zoals Jan zou zeggen… buitengewone gebeurtenis gold. Aan de karperwateren van toen wordt op werpafstand gevist, met een schuiflood (15 tot 30 gram) op de lijn. Dat schuiflood wordt gestuit door een stukje ventielslang zo’n 30 tot 40 cm van de haak.

Een rood/wit gekleurde plastic klemwaker voor de hengeltop dient als beetmelder. Gekookte aardappel, roggebrood, brooddeeg en kaas zijn de meest gebruikte aassoorten. In Noord-Holland en aan de Mokumse wateren wordt het karpervissen met de dobber ook vrij algemeen beoefend. Men vist vlak langs de kant, pal achter riet, begroeiing, tegen palen, bij bruggen etc. Ziet u het beeld voor u?

KENNISMAKING MET JANTJE

Jan stamt uit die tijd. Penvisser in hart en nieren. Een veelvanger, zo zou blijken. Een karpervisser van de buitencategorie. Een pikeur die furore maakt in de jaren zestig, zeventig en tachtig aan vrijwel alle wateren in en rond Amsterdam. De onvolprezen Lou Engel is er ook zo eentje. Jan en Lou kennen elkaar goed, met nog een paar anderen vormen zij een eliteploegje onder de penvissers. Karpermannen van het eerste uur. Rauw, ongeschoren en shag rokend. Ze roken allemaal, behalve Jan. Jan rookt niet. Hij staat voortdurend in zijn handen te wrijven als hij zijn verhalen staat te vertellen. Alsof hij zijn handen in onschuld wast.

Voor dag en dauw staat Jan op zijn stek. Hij zet zijn pen neer bij werkende duikers, gemalen en lozingspijpen. Hij kent die plekken allemaal. En weet wannee r ze draaien. In de polders, aan de kanalen, van de Zaan tot de Westlandgracht en van het derde Diem tot de Amstelveense Poel. Jachthavens, bruggen, sluizen, steigers en windkanten vormen zijn jachtterrein. Geen stek die hij niet kent en waar hij niet heeft gevangen.

Kuilen in de kant, bulten, richels, uitgeslepen geulen begroeid met mosseltjes, Jan ‘kneist’ het. Zijn magie is op de goede plek zijn pen te laten zakken. Hij is een maniak. Hij moet vissen en karpers vangen. Hij gaat ervoor door ‘roeien en ruiten’. Daar, aan de Plesmanlaan, of Ringvaart, of Hoornsloot kom ik hem tegen. Ik, als schoolgaand en beginnend karpervissertje, tegenover de ervaren rot.

Soms ben ik daar eerder dan hij en komt het voor dat ik er met een kromme hengel sta. Dat vindt Jan niet leuk. Op niet mis te verstane wijze krijg ik dat van hem te horen. Wegwezen!

“Jan is bruut. Heeft een blik in zijn ogen als van de ‘duvel zal je halen’.

KLEINE PENNEN VOOR HET ONDIEPE

STERKE KARPERS…

Het wordt drukker en drukker aan de waterkant. Het vissen op karper is niet meer louter weggelegd voor specialisten. Jan en zijn maten zien het met argusogen aan. Ze worden zwijgzamer. Jan werkt in de bouw. Al snel krijgt hij onbedaarlijke last van zijn rug. De ziektewet zorgt dat hij dagelijks vist, behalve in het weekend want dan vindt ‘ie het te druk. Misschien aardig om te vermelden dat in deze tijd van ‘voorgeweekte boilies’, Jan en sommige van zijn kameraden hun aardappels koken in het water waarin ze gaan vissen.

 

|> Verder Lezen? “Sterke Verhalen” en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet 9  NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?

Met een abonnement van Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine NU met 50% KORTING!  Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie voor slechts € 3,33 per nummer.