Een uitdaging, daar houdt Luc Coppens wel van. Luc is misschien wel de bekendste roofvisser van de Lage Landen. Hij heeft zich de laatste jaren toegelegd op het werpend vissen met crankbaits. De stekken die hij hiermee aandoet liggen niet altijd voor de hand. Al tientallen jaren, beginnend bij de karpervisserij en momenteel het roofvissen, gebruikt Luc de dieptemeters van Lowrance. Hij laat zien hoe hij nieuwe stekken opspoort en welke functies daarbij helpen.

Mooie baars van nabij de planten weg geplukt.

Tekst & foto’s: Mark Pijnappels 

Uitvalsbasis vandaag is Lage Zwaluwe. Hier kun je alle kanten op; de grote meren, rivieren en de Biesbosch. Een gigantische partij water waar je overal vis kunt verwachten, maar toch ook weer niet. De mensen die hier vaker vissen weten het: sommige stekken en zones die een maand geleden goed waren kunnen vandaag niks opleveren, of andersom.

Alsof je met een zaklamp aan weerszijden van de boot schijnt.

Als we het havenkanaal uitvaren en bij de monding naar het Hollands Diep arriveren komt het gespreksonderwerp ‘topstekken’ als snel ter sprake. “Er zijn op grote wateren als dit veel van dit soort zichtbare stekken. Naast haveningangen ook strekdammen, brugpijlers, noem maar op. Het zijn echter ook plekken die zeer zwaar bevist worden. Het liefste laat ik deze plekken links liggen, helemaal tijdens een wedstrijd, en bevis of ga opzoek naar op met het blote oog niet-zichtbare stekken. Ik zal straks laten zien hoe ik hier de Active Imaging Side Scan transducer functie voor inzet,” aldus Luc.

Een gigantische school brasems zichtbaar op de side scan  en het normale dieptemeterbeeld.

STRUCTUUR

Nog voordat er koers wordt gezet naar de eerst stek bekijkt Luc de getijdegrafiek op zijn Lowrance HDS LIVE 12 unit. Stroming heeft hier zeker invloed op het aasgedrag van de vis. Bij geen of nauwelijks stroming is de roofvis doorgaans minder bijtlustig, legt hij uit. We bevinden ons op open water, op ongeveer 600 meter van de oever. “Ik kijk op de dieptemeter naar structuren, denk aan zaken als een stukje hardere bodem, stenen, grind, taludjes, mosselbanken en kuilen. Dichter bij de kant ook naar waterplanten, of wat daar nu nog van over is. Soms zie je de vis liggen. We gaan straks naar een plek waar altijd een grote school brasems ligt. Die is heel duidelijk te zien. Maar ik gebruik deze functie niet zozeer om vis op te sporen, maar eerder interessante structuren. En deze vis ik af.”

Luc navigeert op de dieptekaart en stuurt zijn boot langs kuilen en ondiepere platen. Plots komt een stuk in beeld met duidelijk reliëf. “Kijk, dit is een kleine strook met wat grind op de bodem, op ongeveer 20 meter links van de boot. Snoekbaars houdt van een harde bodem en zeker ook grind. Ik leg de boot hier even stil en dan maken we snel wat worpen.”

Tot hier een deel uit het interessante artikel over het zoeken van hotspots met de nieuwste Lowrance sonartechnieken. Dit artikel kun je lezen in de BEET Magazine die sinds vandaag in de winkels ligt. Als abonnee krijg je de BEET automatisch in de bus en hoef je niet naar de winkel: klik hier voor een aanbieding.