MARCO TETTEROO – In de wereld van het karpervissen, draait alles om de zoektocht naar de beste aanpak om diefelbegeerde karpers binnen te halen. Als doorgewinterde karpervisser ben ik al geruime tijd actiefop betaalwateren, zowel in Nederland als in het buitenland, en heb ik met regelmaat succesvollesessies gehad, zowel in de zomer als in de winter. De ervaring van het vangen van die karpers heeftme een schat aan kennis opgeleverd, en ik ben niet te beroerd om deze te delen.

Vaak krijg ik vragen van medevissers over hoe ze een willekeurig betaalwater het beste kunnen aanpakken voor een succesvolle sessie. Hoewel ik graag bereid ben om iedereen persoonlijk te woord te staan, leek het me een goed idee om mijn bevindingen en aanpak op papier te zetten en met jullie te delen. In dit artikel neem ik jullie mee in mijn ervaringen en geef ik tips en inzichten om het beste uit je aankomende trips op betaalwateren te halen. Of je nu een doorgewinterde karpervisser bent of net begint, er is altijd iets nieuws te leren in de wereld van karpervissen op betaalwateren.

GROTE KAMPEMENTEN, DENK EROVER NA!

WAARHEEN, WANNEER?

Een van de eerste vragen is vaak, waar ga je naartoe en wanneer ga je? Het ideale moment om te gaan hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte en diepte van het water. Voor vroege voorjaarsvissen is het raadzaam om ondiepe wateren met een diepte tot 3 à 4 meter te kiezen. Deze wateren warmen sneller op, waardoor karpers actiever worden en azen. Grotere en diepere wateren komen later op gang, dus deze zijn geschikter vanaf augustus tot het einde van het seizoen.

In juli en augustus zijn ondiepe wateren minder aantrekkelijk vanwege hogere watertemperaturen, zeker hedendaags met de warme lange zomers, wat overdag inactievere karpers oplevert. Bovendien ontstaat vaak (blauw)alg, wat zowel voor vissers als karpers ongunstig is. Ook zijn de karpers minder zwaar in deze periode en vele onder ons gaan toch naar een betaalwater om grote vissen te vangen.

Het is daarom aan te raden om tijdens deze maanden lekker met moeders de vrouw op het strand te genieten ergens in een warm land. Kortom, kies zorgvuldig je viswater op basis van het seizoen. In het vroege voorjaar zijn ondiepere wateren ideaal, terwijl grotere en diepere wateren van augustus tot het einde van het seizoen goed presteren. Vermijd juli en augustus vanwege hogere watertemperaturen en algengroei zeker op de ondiepere wateren.

KIES TIJDENS DE KOUDE MAANDEN EEN WATER MET EEN GOED KARPERBESTAND

VERWACHTINGEN

We worden echt overspoeld met succesverhalen met mega-vangsten en monsterlijk grote karpers. Leg de verwachtingen niet te hoog als je gaat vissen. Verwacht niet dat je meteen enorme vangsten zult boeken of tientallen aanbeten zult krijgen. Dergelijke uitzonderlijke sessies zijn zeldzaam.

De wateren waarop je vist worden gedurende het hele jaar intensief bevist, wat stress bij de vissen veroorzaakt. Ze worden voorzichtiger bij het azen. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te koesteren en je niet te laten beïnvloeden door vangstrapporten van voorgaande weken. Maak bij het kiezen van je visstek niet de fout om alleen af te gaan op recente vangsten op die stek.

Vissen die een week eerder zijn gevangen, laten zich vaak niet opnieuw vangen. Succes uit het verleden biedt geen (vangst) garantie voor het heden. Loop eerst een rondje rond het water voordat de stekloting begint.

ANDERS DOEN DAN ANDEREN

Wil je echt uitblinken gedurende je sessie op een betaalwater? Overweeg dan om anders te handelen dan de rest. Veel karpervissers gebruiken de nieuwste rigs en aasjes, maar als je echt verschil wilt maken kan een andere aanpak veel effectiever zijn. Vaak zie je vissers eerst druk bezig met het opzetten van hun kampement, inclusief keuken- en eettent.

 

|> Meer lezen ? “Succesvol vissen op betaalwater” en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet 9  NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?

Met een abonnement van Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine NU met 50% KORTING!  Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie voor slechts € 3,33 per nummer.