JAN VAN SCHENDEL – Het visjaar 2023 is in een sneltreinvaart voorbij gegaan en nu ik erover nadenk kan ik amper bepalen wat ik ervan vond. Als ik naar de belangrijkste kampioenschappen kijk dan hebben we, met uitzondering van een uiterst teleurstellend Europees kampioenschap, overal meegedaan om de prijzen en dat is op zich zeker niet slecht. Alleen bij het WK Feeder Classic leverde dat een zilveren medaille op.

Bij het WK voor Clubteams in het klassieke dobbervissen behaalden we ook nog een bronzen medaille. Beide mooie prestaties.Misschien ook soms net te vaak net niet. Een bronzen medaille in Spanje bij het WK Senioren lukte net niet en op het WK Feeder Classic hing de winnende vis aan de haak, voor even. Frustrerende momenten zeker, maar al met al mogen we niet klagen. Ik zie overal verschillende relatief jonge vissers zich nu echt bewijzen en dat geeft absoluut hoop richting de toekomst.

FEEDERINTERLAND BELGIE-DUITSLAND-NEDERLAND

Het internationale jaar begon bijzonder vroeg dit jaar en wel met deze feeder-interland waaraan we een aantal jaren niet hadden meegedaan. De wedstrijd werd gevist in België op het WK-parkoers in Geistingen van nog maar enkele maanden geleden. Dat WK verliep redelijk dramatisch voor ons en ik was echt benieuwd of er nu beter gevangen zou worden en ook naar onze resultaten natuurlijk.

Jammer, maar we visten achteraf gezien net iets te vroeg in het voorjaar en dat drukte de vangsten enorm. Er werden zeker mooie voorns gevangen en op beide dagen een enkele brasem, maar ook ging het in bepaalde vakken om enkele zwartbekgrondels en dat is niet wat je wilt natuurlijk. Hoe frustrerend kan het allemaal zijn in onze sport! Tijdens de Belgische selectiewedstrijden die het opvolgende weekend gevist werden van deze interland werd er gewoon 20 kilo voorn gevangen! Zo typisch voor dit soort grindgaten.

Al met al was het een vrij statische visserij op afstanden tussen de 30 en de 60 meter, dit alles afhankelijk van de overal variërende dieptes van het water. In ieder geval was de uitslag goed. We wonnen deze interland hoewel de onderlinge verschillen met zowel de Belgen als de Duitsers enorm klein waren.

HET WAS KOUD!

WALTERLAND MASTERS HONGARIJE

De eerste wedstrijd in het dobbervissen was dit jaar ook al relatief vroeg. Normaal heb je in april in Hongarije toch al mooi weer, maar deze keer even niet. Wat te denken van temperaturen net boven het vriespunt en zelfs een verloren trainingsdag waarop het gewoon onmogelijk was om te vissen met de wind precies in de lengte van de roeibaan. Logisch dat ook de vangsten veel minder
waren dan normaal.

Tijdens de wedstrijddagen was het weer nog steeds erg koud, maar er was in ieder geval te vissen. Zoals gezegd vielen de vangsten zeker niet mee, maar qua resultaat deden we
het prima. En dat hoewel we absoluut tactisch een grote fout maakten door het matchen volledig te negeren. En met die matchhengels werden juist zoveel punten verdiend met een enkele karper hier en daar.

Verder ging het hier vooral om het vissen met de vaste stok met mais en maden en de juiste hoeveelheden aas en voer bij deze koude temperaturen. Nog steeds deden we het prima en we presteerden echt top met een 3e plaats voor ons herenteam in een veld van 46 teams uit zo’n 20 landen. Als kers op de taart was er dit jaar de individuele eindoverwinning voor Stefan Hooyman. Echt een prachtige prestatie!!

Ook onze dames deden het zeker niet slecht, zij eindigden uiteindelijk op een 17e plaats in het teamklassement.

EEN 3E PLAATS VOOR HET HERENTEAM

WK FEEDER CLUBTEAMS IERLAND

We zijn enorm verwend bij de laatste edities van dit WK met verschillende overwinningen in de afgelopen jaren. Zo ver kwam het deze keer niet. Onze beide teams, van Preston Innovations en JWP Waterservices, eindigden allebei net buiten het podium op respectievelijk een vijfde en een zesde plek in de eindrangschikking. Lough Muckno is een fantastisch water maar wel vaak wat later in het seizoen. Ook nu, eind april, werd er best wat vis gevangen. Vooral voorn met hier en daar een baars, hybride en hier en daar een brasempje. Omdat die vissen ook relatief klein waren zagen de vangstgewichten op papier er zeker niet bijzonder uit voor dit water.

 

|> Meer lezen ? “Terugblik op het wedstrijdjaar 2023” en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet 9  NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?

Met een abonnement van Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine NU met 50% KORTING!  Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie voor slechts € 3,33 per nummer.