Stel je krijgt vijf dagen de beschikking over 140 pk in een vette zeewaardige alu-boot van 7 meter. Daarnaast bivakkeer je in een nogal luxe huis aan het water met uitzicht over het fjord. Tja, meer aansporing hadden Jorke Wessels en Maikel van Breugel niet nodig om een weekje in Zuid-Noorwegen te gaan vissen…

Uitzichtje niet? 

Vanavond eten we krab en zelfgevangen vis!

Door Jorke Wessels en Maikel van Breugel

Rauw uit zee

Eerlijk is eerlijk. Wij waren nog nooit eerder in Noorwegen geweest. Wat een rauw land is dat zeg. Bergen met rotsen waar dennen groeien uit de kleinste scheurtjes en waar de aaneenschakeling van fjorden iets magisch heeft. Logisch dat de gemiddelde Noor leeft van wat het water te bieden heeft en als vanzelf komt de jager-verzamelaar hier in je naar boven. Veel Noren zetten zelfs een krabbenpot. Wij kregen een paar dikke vette Noordzeekrabben, vingen zelf een inktvis en met een maaltje vers gevangen vis voel je je al snel de koning van het noorden.

   

Laat de zware poken en bonken lood maar lekker thuis…

 

Lichter vissen

Op een visvakantie staat uiteraard het vissen voorop en daar kan je, je in het zuiden van Noorwegen lelijk op verkijken. In vijf dagen hebben we werkelijk waar het vuur uit onze schoenen gevist en onze conclusie is zo helder als fjordwater. Laat je zware pilkerhengel en bonken lood voor Bømlo lekker thuis. Naarmate we met lichter materiaal en ondieper (0-40 meter) gingen vissen namen de vangsten en de lol toe. Onze ‘basishengel’ gedurende de week was uiteindelijk ‘gewoon’ een kunstaashengel van circa 3 meter met een werpgewicht tot 50 gram:
⁃ zwaar genoeg om met pilkertjes makrelen, horsmakrelen en kleine koolvis te vangen;
⁃ ideaal om met een weedless shad pollak én grote lipvissen uit de rotsige oevers te peuteren.
⁃ en effectief genoeg om met een loodje, onderlijn, haak en reep makreel op de bodem onder andere leng, koolvis en gul tot een centimeter of 60 te vangen (die de Noren in Bømlo steevast ‘kitchen-cod noemen);
⁃ allround genoeg om veel verschillende soorten te vangen. Van grote platvissen, lipvissen, zeeforel tot inktvis. Als soortenjager ben je hier met dit materiaal op de juiste plek.

Supersport aan een niet te zwaar spinhengeltje tot 50 gram… 

Meer dan vangen

Als de basis goed is komt het vangen misschien niet vanzelf, maar helpen doet het zeker. Ons huis was werkelijk waar schitterend afgewerkt en van alle gemakken voorzien voor – in dit geval – vier personen. Aan het water met uitzicht over het fjord kan je hier prima met het hele gezin een week (of langer) vakantie vieren. Zelfs als vissen niet het hoofddoel is, blijft de natuur hier namelijk adembenemend. Wij hadden onvergetelijke momenten met een paar gigantische zeearenden. Tijdens een van onze vele drifts langs de rotsen werpend op pollak zagen we ze plots in de verte. Terwijl wij rustig aan het doorvissen en vangen waren hadden onze vangsten schijnbaar de interesse gewekt van deze arenden. Al gauw cirkelden ze boven en naast onze boot en werd een voor aas bedoelde koolvis met een grote boog in het water gegooid. Direct stond de kop van 1 van de zeearenden op scherp en met open mond keken we geruisloos toe hoe deze op een meter of 30 achter de boot de koolvis met nauwkeurige precisie uit het water griste!

 

Koning van het spel

De koning van het spel, dat ben je echt met een 140 pk aluboot onder je kont met een super-de-luxe fishfinder aan boord. Want zeg nu zelf. Er gaat niet veel boven een hele dag snelheid en veel visstekken kunnen afvissen in een schitterend omgeving. Vissen vangen en deze dan ‘s avonds fileren, klaar maken en opeten onder het genot van mooie verhalen. Bømlo has it all. Deze heerlijke visserij hebben we mogen ondervinden vanuit de locatie Bomlo. Meer weten? Klik hier voor de details van deze locatie.

Bewegende beelden zien? Klik dan hieronder voor een mooi Vimeo-filmpje.