Muggenlarven: een natuurlijker aas is voor een witvisser niet te vinden. Iedere zoetwatervis zal ze kennen, waar ter wereld deze ook rondzwemt. Daarmee is ook meteen de kracht van dit aas uitgelegd. Tegelijkertijd zijn het kleine, tere aasjes; hoe voer en vis je met dit superaas?

Muggenlarven; veel vissen zijn er gek op…

Tekst & foto’s Jan van Schendel

Vers de vase

Muggenlarven worden weleens het ‘rode goud’ genoemd omdat ze zo duur zouden zijn. In de praktijk valt dat best mee, maar al zo lang ik vis hoor ik deze redenering. Vaak zijn de mensen die dit roepen niet geheel toevallig ook geen fan van de visserij met muggenlarven. Tel daarbij op dat veel vissers niet helemaal op de hoogte zijn van de beste aankoopmogelijkheden en verzorging van het aas. Resultaat: het vissen met muggenlarven, ook wel bekend onder de naam vers de vase, is heel vaak verboden tijdens wedstrijden. Zonde, want op moeilijkere visdagen vangt je hiermee echt veel meer vis!

Het rode goud…

Oost-Europa

Nog niet zo heel lang geleden konden muggenlarven nog massaal zelf ‘geschept’ worden in afwateringsbeken van zuiveringsstations. Vandaag de dag vind je bijna geen massale hoeveelheden muggenlarven meer (om te scheppen) in ons openbare water. Het water wordt veel beter gezuiverd, waardoor er veel minder voeding is. De muggenlarven die men nu koopt zijn bijna altijd geïmporteerd uit Oost-Europa. Bij de hengelsportwinkel helpen ze je aan deze vers de vase.

De meest gehoorde vraag is echter: hoe doe je deze kleine friemels aan de haak? Dat gaat als volgt. neem een hoofdlijn van 10/00 mm met daaronder een 15 centimeter lange onderlijn van 08/00 met daaraan een ‘langsteel’ haakje nummer 22 (Sensas 3530). Muggenlarven zijn een heel fragiel aas; haken groter dan maat 18 zijn bijna uit den boze. Mijn dobberkeuze voor dit soort visserij is altijd de JVS Mabel, op de korte visafstand in 0,3 gram en op de 11 meter lijn in de 0,5 gram uitvoering. Hiermee kun je de effectieve muggenlarfvisserij prima uitvoeren!

 

Langstelige en dundradige maat 22 haak.

Deze tip kwam uit de Beet Magazine van september 2021.