Vastgeroest in je visserij en behoefte aan nieuwe input? Nieuwe aassoorten, technieken, producten, etc? Houd de Beetsite in de gaten. Wekelijks bij ons een tiptop toptip van een specialist uit de witvis-, karper, zee- of roofvisscene. Dit keer van karperspecialist Richard Gans alias the goose van Avid Carp.

Er zijn reeds een aantal artikelen geschreven over het hoe, wanneer, waar, en waarmee wij onze nationale sportvis Ciprinus Carpio  belagen. Veelal gebeurt dit statisch achter de setup, twee of drie hengels (naar gelang de vergunning het toelaat) met een flink bonk lood ver weg gesmeten/ of uitgevaren, op verschillende dieptes.

penvissen met richard gans

Statisch of de romantiek van het penvissen.

Pennen it is

Dit kan een uitermate ‘winstgevende’manier zijn. Maar in deze periode waarbij het ijs nog maar net van het koude water is verdwenen, kan het zeer lonend zijn om te kiezen voor een penhengel. Zijn er dan ook nog ondiepe stekken die ook nog eens in de luwte liggen. Dan ben je al een stap dichterbij het succes. We krijgen nu te maken met dagen die langer worden en een zonnetje dat wat langer begint te schijnen. Mocht de zon al de hele dag schijnen dan zal het ondiepe water sneller worden opgewarmd dan zijn diepere variant. En het mag geen geheim zijn dat onze koudbloedige vrienden zich eerder komen opwarmen in warmer water.

penvissen emt richard gans

Al met al hebben we toch een koude winter gekregen en kan het water nog erg koud zijn.

Vaak kun je al enige activiteit waarnemen in de ondiepe vaarten, siervijvers en sloten. Meteen zijn dit ook de watertjes waar je de meeste kans maakt op vis. Vaak omdat deze wat dichter bezet zijn met karper.

Het warmere water geeft de vissen wat extra energie die ze mede daarvoor gebruiken om zich te voeden met wat licht verteerbaar voedsel.. ze hebben immers lang niets, of heel weinig gegeten, dus ze zullen zich niet meteen gaan volproppen. Het spijsvertering proces zal ook langzaam weer op gang komen dus grote proporties voer heeft totaal geen zin. Dit komt in een later stadium wel als het water zich nog meer gaat opwarmen.

Aasssoorten

Als aas kan je kiezen voor wat zachte zoete mais, een zeer goed aas wat nog steeds niets aan kracht heeft ingeboet. Of Smac Lunchmeat. Hier kan je kleine blokjes van snijden en deze makkelijk op de haak prikken. Of een klein stukje boilie aan een hairtje of elastiekje… Vanzelfsprekend zijn er meerdere aassoorten en voor alle aassoorten geldt, vis het zo klein mogelijk. Een haakje tien is absoluut niet vreemd. De vis is nog niet strijdvaardig en aast voorzichtig.

penvissen met richard gans

Een elastiekje met een haakje tien.

Het is een mogelijkheid om verschillende kleine stekjes te maken die alle in de luwte liggen, bv in een woonwijk achter een huizenblok, bushalte, oid. Je kunt met alleen een penhengel en een klein tasje met aas, pennetjes en wat tackle snel van de ene stek naar de andere hoppen. Dit zal wat lastiger gaan met een volle setup bepakking. De aangevoerde stekjes (met niet al te veel aas)  wat laten rusten en deze om het half uur tot een uur ( als er enige activiteit is) te bevissen.

Het zal je verrassen hoeveel activiteit je om en bij je pennetje ziet. Activiteit die snel kan overgaan tot een gebogen hengel en een tevreden glimlach.

Succes !