Bij Toms Creek in Lelystad is afgelopen maanden ontzettend hard gewerkt om het nieuwe gedeelte met vier ‘grote vissen’ vijvers klaar te krijgen en open te stellen voor het publiek. Wil je ook eens een grote steur, meerval of (gras)karper vangen, dan zit je hier goed!

Tom assisteert even met het landen van een mooie steur.

Tekst & foto’s: Arnout Terlouw

Een mooi dagje

Als ik ’s ochtends om 08:30 uur het parkeerterrein van Toms Creek oprijd zie ik eigenaar Tom Bremer al staan samen met twee vissers: Camiel Driehuis en Sebastiaan Swalef, die hier wel vaker vissen en af en toe ook clinics geven. Voordat we naar het nieuwe gedeelte aan de overkant lopen, pakken we een kop koffie in het restaurant en krijg ik een rondleiding over het al langer bestaande gedeelte. Hoewel het nog vroeg is zitten/staan er al heel wat mensen te vissen op de diverse vijvers. Het is er dan ook een mooi dagje voor!

Net als in Suriname…

Een vriendenclubje, moeders met hun zonen en dochters, mannen, vrouwen, echtparen; je kan het zo gek niet bedenken of men vist hier. Op de forelvijvers, karpervijvers en avonturenvijvers, waar ook heel wat diverse soorten steuren en meervallen zwemmen. Er zijn zelfs meerdere ‘Kwie Kwie Zwamps’, met slootjes van nauwelijks een meter breed, net zoals in Suriname waar deze pantsermeervalletjes van nature voorkomen. Heel populair bij met name mensen met een Surinaamse achtergrond en ook de dames vangen hier hun visje voor de pot. Leuk en verrassend om te zien! Er is ook een wat grotere vijver met een eilandje, type commercial, waar vooral karper zwemt. Voor ieder wat wils!

 

Als straks ook de Monster Creek open is, hoeveel vissers kun je dan op een topdag kwijt?

Tom : “Op het nieuwe gedeelte (Toms Creek Oost) met de 4 grote vijvers ruim 100 mensen per dagdeel. Op de avonturenvijvers ook ruim 100 mensen. Op de forelvijvers ongeveer 60 personen. En in de zomer op de Kwie kwie Zwamps ook ongeveer 100 mensen. Dan hebben we het over vissers en daarnaast ook losse bezoekers die vrij het terrein en terras op mogen. Dit zijn de aantallen per dagdeel, zomers hebben we een ochtend-, middag- en avonddagdeel en soms ook een nachtdeel; Glow-in-the-Dark vissen.”

Tom heeft het bord al klaarstaan van zijn Monster Creek.

BIG GAME

Daarna lopen we naar de Big Game vijver waar we meteen kromme hengels zien. Een jongen heeft de grootste moeite om een mooie steur naar binnen te krijgen en Tom assisteert hem even. Ik maak een paar foto’s en dan snel door naar het andere einde van de vijver waar een vrouw een prachtige witte steur van maar liefst 185 cm heeft gevangen… op een stuk zure haring! Volgens Tom zwemmen er zo’n 90 steuren op deze vijver en verder ook karpers en een paar grote graskarpers.

Op de Monster Creek vijver mag nog niet gevist worden. Er zwemmen al wel twee grote steuren, maar het is nog even wachten op de rest van de monstersteuren en grote meervallen. Vandaag nog wordt er een witte steur van 68 kg geleverd, afkomstig van een kwekerij uit Italië. Bedoeling is wel dat ook de Monster Creek nog dit jaar opengaat. De andere twee vijvers op het nieuwe gedeelte – Carp Creek (waar naast mooie karpers ook steuren zwemmen en een verdwaalde meerval) en Catfish Creek (met steur, meerval en Amerikaanse channel catfish) – zijn al wel een paar weken open. Klik hier voor meer info.

p.s. Aan het eind van de dag wordt dan toch de grote Transmontanus  steur geleverd. 210 cm lang en 68 kg (zie hoofdfoto van Toms Creek)

Tot zover een deel uit het artikel dat in de BEET Magazine staat die nu in de winkels ligt. Zorg dat je hem in huis hebt of neem een abonnement zodat je hem voortaan als eerste kunt lezen: klik hier.