Afgelopen november was het weer roofvisfeest. Yair Jelmer Nauta, Martijn van Hurk, Arie Boss en Fryslâns bekendste pluggenbouwer Sybe Mellema hadden een weekje vissen staan in Orellana Spanje. Doel was met twee  boten op pad te gaan, Martijn en Sybe met de groene badkuip trollend op de groenjassen en Yair, Arie en ik zei de gek met name vertikalen. Natuurlijk zou er zo nu en dan gewisseld worden, maar dit werd onze basisopstelling voor het SKR (Spaans Kampioenschap Rovers).

Auteur: Edwin Wouters

De plekken waar we vorig jaar op Orellana rond de wintertijd vertikalend de sterren van de hemel vingen gingen we eerst langs. Dieptes van rond de 12 tot 14 meter. Hier werd weinig tot niets gevangen. Dus op naar de brug van Don Pedro. Hier loopt een geultje van 10 meter terwijl de rest 6 tot 8 meter is. En direct was het raak. De eerste snoekbaarzen kwamen al snel de boot in.

Bij de brug was het direct raak!

Helemaal bij nieuwkomer Arie. De man had afgelopen jaar door tijdgebrek weinig kunnen vissen en had over het hele jaar slechts 8 snorkels gevangen. Nu had hij er binnen 2 uur al meer dan 10 in de boot! De maten waren ook stukken groter dan afgelopen jaar. Veel mooie maatse vissen. Tot we opeens op een ondiepte liepen en de aanbeten door bleven lopen. Op 6 meter, ja zelfs op 3 meter diep klapte de snoekbaarzen op de shads. Yair natuurlijk met zijn Keitech Easy Shiners, maar ook de andere shads als de Fox Rage Slik en good old FT shads deden het goed. Als het maar lang en slank was.

Arie had dit jaar nog weinig gevangen, maar dat maakt hij de eerste dag al gelijk goed!

In de groene badkuip was het niet anders. Trollen op een diepte van maximaal 4 meter met de welbekende Spok Firetiger van Sybe en Martijn met z’n favoriete Ratlin Balerina brachten de eerste dag ook verschillende snoeken in de boot. Natuurlijk pakte Sybe gelijk de eerste dag ook zijn eerste Spaanse meter+ snoek.

De Spaanse snoeken waren dol op de oer-Hollandse hand made kunstwerkjes van Sybe!

VISLES VAN YAIR

De twee volgende dagen op Orellana ging het alleen maar beter. Het weer werd donkerder en het regende zelfs zo nu en dan. Schandalig. In de vakantiebrochure stond dat er in Spanje altijd zon is. Sybe en Martijn hadden een mooie grote baai gevonden waar rijkelijk wier aanwezig was. Hier kwamen een mooi aantal snoeken in de boot. En ook met ons liep het vertikalend super. Dagen van ruim over de 100 snoekbaarzen.

Vertikalend ging het soms helemaal los!

En ook overal. Of we de diepere kant van het meer aanhielden (wel ondiep vissen) of juist de ondiepere kant, het maakte weinig uit. Even zoeken naar de juiste diepte en vangen maar. Yair had intussen een dode hengel in de steun gezet met een rat-/muisimitatie, een Miuras mouse. Zo eentje waar je voor de zelfde prijs bijna een boot van kan kopen. Maar ja, hij ving wel. Bakken van snoeken klapte op die harige rat!

De Miuras mouse van Yair bewees ook in Spanje zijn vangkracht.

Ook gaf Yair ons les met het werpend vissen met een shadje. Werpen naar het ondiepe en dan met tikjes over het talud de shad de diepte in laten glijden tot… boem. Weer een aanbeet.

Yair gaf visles… weer een dikke snoek die niet van de harige ‘rat’ kon afblijven.

Ook Sybe en Martijn knalden lekker door op de snoeken. Natuurlijk niet in de belachelijke aantallen die we met de snoekbaars vingen, maar toch een paar keer meer dan 10 snoeken op een dag in de boot. En dat is geen uitzondering op Orellana.

Sybe ging maar door en ving een paar schitterende Spaanse meterbakken.

POLITIEBEZOEK

De maandag ochtend reed er ineens een politieauto langs de waterkant en ging naar een tentje met een Spaanse karpervisser. De vissers waren de zondagmiddag aangekomen en hadden hun kampement 100 meter naast mijn tuin opgebouwd. Nadat de politie bij de karpervisser was geweest was hij daarna naar onze tuin gereden en had zeker 5 minuten bij onze boot staan kijken. De boot is verzekerd en er zit een registratie op. Zou de visser verteld hebben dat ik soms  ‘s nachts vis? Afijn, de politie vertrok weer en ik kon opgelucht adem halen.

Na het gezamenlijke ontbijt  trailerden we de andere boot. Op het moment dat we weg voeren kwamen er opeens vier (!) politiewagens over de heuvel rijden, onze kant op, direct richting de Spaanse karpervisser. Zou hij ruzie met de politie gemaakt hebben dat ze versterking waren wezen halen? Daarna nog twee wagens die de weg naar beneden afzette. Wat zou er aan de hand zijn?

Meerdere politieauto’s aan het water – wat was er aan de hand?

DREGACTIE

Bij terugkomst lagen er verschillende boeien in het water voor de plek waar de karpervisser had gestaan met zijn tent. Enkele motorbootjes voeren langs de kant met lui met dreggen. Er stond een ambulance en zelfs een brandweerauto. Ik zag zelfs duikers in het water liggen. Dit was niet goed.

Al snel ging het verhaal in de rondte dat de karpervissers met zijn tweeën waren. En dat er eentje de avond ervoor, in de stromende regen met zware aflandige wind, problemen had gehad met zijn voerboot die niet meer terug wilde komen. Hij besloot te gaan zwemmen om zijn voerboot weer terug te halen terwijl zijn maat in de tent bleef. Achteraf  bleek dat hij dat hij aan de telefoon had gezeten toen zijn maat hem vertelde dat hij de boot ging zoeken en daarna dacht hij, volgens eigen zeggen, dat zijn maat een stukje langs de kant ging lopen ipv zwemmen. En nu lijkt 16 graden watertemperatuur wel warm, maar voor de Spanjaarden is het winter, en dus erg koud. Verder was er zware regenval en sterke aflandige wind. Uiteindelijk kwam hij niet meer terug. Zijn maat heeft nog geruime tijd gewacht, maar uiteindelijk toch de politie gebeld.

Ook al is de watertemperatuur nog 16 gaden, zo’n groot water als Oreallana moet je nooit onderschatten…

Aangezien Yair in Friesland bij Search and Rescue Friesland zit, en dus verschillende keren geeft geholpen om met de boot mensen terug te vinden, hebben wij hier ook onze hulp aangeboden. Maar de Spaanse politie wilde er niets van weten. Wij gingen iedere dag dat ze langer aan het zoeken waren met gemengde gevoelens het water op. Sowieso de plek ontwijkend uit respect, maar toch, wie weet hoe snel hij misschien gevonden was. Nu gingen ze alleen dreggend en met duikers  op zoek. Volgens hun bestond het menselijk lichaam uit zoveel water dat je het verschil toch niet kan zien op een fish finder. Al beweerde Yair in dit geval het tegendeel, want zelfs op mijn niet hele dure fishfinder zit een sidescan, en die tekent echt wel contouren van een menselijk lichaam af.

TOPWEEK!

Uiteindelijk hebben we maar twee dagen gewisseld van bootsamenstelling. Zowel Sybe als ook Martijn bewezen maar weer dat ze ook geweldig konden vertikalen op snoekbaars en Arie en Yair dat ze trollend ook prima uit de voeten konden. Arie en Martijn bewezen dat ze ook nog technisch waren met het afstellen van de buitenboord motor en met het afstellen van de omvormer van de zonnepanelen dus ook die klusjes waren weer klaar.

Edwin en Martijn met ieder een prachtige Orellana-snoek: een van de vele deze week!

Al met al hadden we een topweek op het prachtige meer van Orellana. Meer dan 400 snoekbaarzen en zo’n 40 snoeken, waarbij er 5 over de meter gingen tot 1.09 als grootste voor Martijn. Sybe zijn Spoks   deden het prima. Deze gaan geweldig door het water en waren goed voor het grootste deel van de snoeken. Arie was kampioen black bass. Hij wist nog een buffel van een black bass te vangen op de shad.

Natuurlijk werd er ‘s avonds goed gegeten. Of rond het kampvuur de maaltijden die Res had gekookt of lekker in een restaurant. Spaanse specialiteit was een zwijntje. Of eigenlijk twee. Want met die grote hongerige mannen redt je het niet met maar één zwijn. We hebben er echt van genoten deze week. Mannen, bedankt voor de gezelligheid.

Dit zwijntje moest eraan geloven voor een heerlijk diner…

Kijk voor meer info over het vissen (roofvis én karper) op Orellana op:https://www.anglingescapes.nl/visvakantie-landen/spanje/

Lees ook:

https://beet.nl/viva-espana/

https://beet.nl/viva-espana-roofvis-op-orellana/

https://beet.nl/deadliest-catch/

EN DE KARPERVISSER?

Helaas vonden ze die na 5 dagen zoeken terug. Hij was inderdaad verdronken. Hiermee wil ik nog even aangeven dat het water gevaarlijker is dan dat het vaak lijkt. Dat het toch belangrijk is om een zwemvest te dragen. Dat kramp, vermoeidheid of desoriëntatie tot r enorme gevolgen kan leiden. En dat materiaal, hoe duur dan ook, het niet waard is om daarvoor (midden in de nacht) je leven te gaan wagen.

Tenslotte zal bij mij altijd de vraag blijven: Fran, waarom heb je niet even op de deur geklopt toen je boot weg dreef. Je zat naast mijn huis. Mijn boot lag in het water. Ik had je met alle plezier geholpen met  zoeken in de nacht, of anders de volgende ochtend. Rust zacht Fran. Dat je maar een bak mag vangen in de eeuwige visvelden daarboven.

Edwin Wouters