De Utrechtse Vecht is typisch zo’n stromend water waar de vissen, wat voorns en zeker ook brasems betreft, in het voorjaar vaak goed te vangen zijn. Op een winderige voorjaarsdag laat Twan Swart namens Browning zien hoe hij deze omstandigheden tegemoet treedt, en hoe hij ondanks de stroming met de vaste stok brasem wil vangen…

Vlagdobber en bolvormige dobbers… 

 

Dit thema-artikel werd samengesteld uit het BEET artikel ‘De Utrechtse Vecht met stroomdobbers’. 

Het voorjaar is een periode waarin veel in de witvisserij verandert. De plekken waar de vissen zich in de winter opgehouden hebben worden verlaten en onmiskenbaar breekt de paaitijd aan.

 

MET VASTE STOK OP BRASEM IN DE STROMING – 10 tips

 

  1. Paaitijd

De vissen verspreiden zich en willen vaak best wel azen. Daaruit ontstaan prachtige visdagen als de omstandigheden juist zijn. Dat is ook kenmerkend voor deze periode; goede en teleurstellende dagen wisselen elkaar af. Vooral dagen met wisselende en relatief hoge luchtdruk en/of te koude dagen voor de tijd van het jaar kunnen de vangstpret drukken.

Hier lijkt de wind nog mee te vallen, maar dat veranderde…

 

  1. Stil aanbieden

Vroeger werden hier bijna wekelijks wedstrijden gevist. Dat was een garantie voor veel brasem. Deze kon je het beste vangen wanneer je het haakaas zo stil mogelijk en pal tegen de bodem kon aanbieden. Nog niet zo eenvoudig in dit vrijwel altijd stromende water; vlagdobbers en frontbars bestonden toen nog niet…

 

Tegenwoordig zijn de wedstrijden aan de Vecht wat minder geworden. Toch is dit nog altijd een water waar je juist nu echt prachtige visdagen kan beleven met als mooi extraatje dat je hier vaak stroming in het water hebt wat het vissen met vlagdobbers mogelijk maakt.

 

  1. Aanpassen

Deze visdag aan de Vecht was niet eenvoudig. Voor wat betreft neerslag viel het allemaal nog wel mee, maar de wind was gewoon echt niet te filmen! Zelden zulke hardere windstoten meegemaakt tijdens het vissen. Maar wat doe je ertegen? Gewoon doorgaan en er het beste van maken. Altijd weer moet je snel omschakelen en je aanpassen.

Quick Skimmer…

 

  1. Voer met de hand

 Steeds meer (wedstrijd)vissers werpen nog maar amper een voerbal. Vaak is er voor een wedstrijd genoeg tijd om de benodigde hoeveelheid exact haarzuiver op de visstek te cuppen. Echter, soms dient een pittigere aanpak met grotere voerhoeveelheden gebruikt te worden en dan is het beter om het voer met de hand te werpen. Het is super belangrijk dat het voer haarzuiver op de bodem van de stek belandt en daarvoor heb de juiste werptechniek nodig. Mikpunt: bepaal een mikpunt aan de overzijde van het water. Beetje oefenen: gooi de voerbal rustig en in een vloeiende beweging bij de worp de werparm boven de hengel naar voor te brengen en de bal op het juiste moment los te laten. Af en toe een beetje oefenen kan geen kwaad.

 

  1. Het juiste voer

De voeraanpak voor deze dag was eigenlijk heel simpel. De geplande visserij was brasemgericht en dus koos Twan voor een voer uit de Browning serie lokazen dat daar specifiek op is gericht, namelijk Quick Skimmer. Overigens werd dat voer gebruikt in een 70-30% mengeling (voer-grond) in combinatie met zware zwarte grond om het voer te verzwaren. Het stroomde namelijk best pittig. Bovendien is het water best wel diep, minimaal 3,5 meter.

Met zware zwarte grond…

 

  1. De voerfrequentie

Bij het begin van de sessie werden vijf flinke voerballen, met relatief weinig aas erin, op de visstek geworpen. Zo bereikten zeker alle bollen compa7. ct de bodem en braken ze pas daar langzaam open. Daar overheen werden nog eens vier iets kleinere voerballen gecupt en in die ballen was wat meer aas verwerkt. Dat aas bestond vooral uit dode pinkies en casters. Bovendien werden in de gecupte ballen wat geknipte wormen verwerkt. Al met al meer dan genoeg voer en aas om een mooie voerstek op te bouwen. Tijdens het vissen cupte Twan exact op de gekozen visstek regelmatig balletjes van dezelfde mengeling bij, met daarin redelijk veel aas. Dit alles om de gearriveerde vissen op de stek te houden.

 

  1. Dood haakaas

 Bij de brasemvisserij met de vaste stok op stromend water is het enorm belangrijk om niet teveel bewegend aas aan het voer toe te voegen. Teveel levend aas resulteert in voerballen die openbreken voordat ze de bodem bereikt hebben. Het aas verspreidt zich dan teveel om de exact gekozen visplek te bevissen. Ook op de haak is dood aas soms goed. Dode maden op de haak is zo’n fantastisch aas! Het grootste voordeel van dood aas is dat de haakpunt nagenoeg altijd vrij blijft, en je meer vissen beter haakt. Daardoor worden er absoluut minder vissen verspeeld.

Ook dood aas!

 

  1. Vertragen of blokkeren

 Bij dit soort visserij zijn er altijd twee vistechnieken. Allereerst een drijvende techniek waarbij bolvormige dobbers worden gebruikt. De vislijn wordt –al dan niet vertraagd–over de visstek begeleid. Zo vang je vaak de eerste vissen en meestal zijn dat voorns die als eerste de voerstek hebben opgemerkt. Niks mis mee op zich, soms blijkt dit zelfs de beste vismanier. De tweede techniek kan deze dag echter het beste toegepast worden: het blokkerend vissen. Je vist met het aas aan de haak exact daar waar het voer ligt. Dat haakaas is dan de grote hap. Op deze dag tuigde Twan drie topsets op. Twee daarvan waren voorzien van bolvormige dobbers. Een van 1,5 gram en de andere van 3,5 gram. De eerste had als doel om de dobber relatief snel over de visstek te laten driften. De zwaardere boldobber was bedoeld om juist sterk vertraagd drijvend te vissen. Op de derde topset werd een vlagdobber gemonteerd van 4 gram. Als loodzetting een bulklood op ongeveer 50 cm van de haak en twee of drie valloodjes nummer 9 eronder. Als hoofdlijn 12/00 en onderlijn 10/00 Browning Cenex, in dit geval de Classic Mono. Klik hier voor een filmpje over deze lijnen.

Blokkerend vissen voor de brasem… 

 

  1. Brasem? Blokkeren!

Vaak worden wat later tijdens de sessie de voorns verjaagd door grotere vissen, meestal zijn dat brasems. Vaak is daarom blokkerend vissen met afstand de beste manier om brasems te vangen op een stromend water. Vergelijk het met het vaak zo succesvolle feedervissen. Na iedere inworp ligt er wat voer vlakbij de volledig stilliggende haak met het aas erop. Zo simpel is het eigenlijk.

 

  1. Variatie aan vis

Het werd dan misschien een taaie vissessie door de omstandigheden, toch was er wel degelijk vis aanwezig op de voerstek. De aasaanbieding liet bij deze winderige en extra hard stromende omstandigheden te wensen over. Tien meter hengellengte was eigenlijk al niet te doen om vast te houden, laat staan stil op de plek te houden. En toch wist Twan nog wat vissen te vangen, waaronder ook een ruim bovenmaatse snoekbaars, wat voorn en enkele brasems. Ongetwijfeld waren er nog meer vissen in het net terecht gekomen, maar na verloop van tijd werd het echt bedenkelijk met de weerssituatie. Op de terugweg waren er wegen afgesloten in verband met omgewaaide bomen… Maar ook dat is vissen!

En dat zonder shads…