Aangezien de reporter zelf niet heeft deelgenomen aan deze wedstrijd, maar meedoet aan de 2 daagse Springcup aan het Ketelmeer, zal ik de draad maar weer eens oppakken. Ook Evert had zich afgemeld. Klokslag 07.30 arriveert de colonne uit Hoogeveen aan het water. Daar staan Sammy en de 2 gastvissers, Martin Fergusson en Adriaan van Rumpt ons al op te wachten. Deze keer heeft Adriaan geen loempia’s meegenomen, ondanks het feit Daan jarig is geweest. Dit water kan soms verrassingen in zich hebben, heb je het geluk dat de brasem op het voer komt, dan kan je heel wat kilo’s vangen, of je wordt verrast door een getagte karper die hier een paar jaar geleden is uitgezet. Dus waren de verwachtingen wederom hoog gespannen.

 

 

De loting begint en Adriaan trekt de kop en Bng Thijs de staart, terwijl Martin F. op 4 zit. Ik trek 8. Ik heb gekozen voor de feeder vandaag, want wil het nieuwe voer eens uittesten. Ik merkte al snel dat de bodem waar ik zat vrij schoon is, terwijl later bleek dat Jim en Martin R. pech hadden met veel takken en troep op de bodem. Na installatie en controle bleek dat ik te weinig maden heb en mijn emmer met geurtjes en smaken ben vergeten, terwijl ik van de week heel druk was geweest met de samenstellingen. Maar goed, Jimmy en Sammy konden me een handjevol maden geven.

 

 

Ik besloot om voor te voeren met zeer schraal voer gemengd met aarde en vooral niet direct aas brengen om vervolgens het gemengde voer te gebruiken voor het vissen. Na een stuk of wat korven te hebben gegooid en een mooi matras heb gemaakt van voer, deed ik een paar dikke maden aan de haak. Na twee minuten, zag ik een tik en nog een en een ruk…vervolgens een kromtrekker. Ik sloeg aan en voelde aan het bonken dat het een flinke jonge was. Ik hield de hengel laag, om zo min mogelijk op te vallen bij de buren, Gil links en Jimmy rechts van me. Ook het landen van de brasem van meer dan twee kilo, deed ik zo onopvallend mogelijk. Al snel volgde een tweede, deze keer een jongwas en dat zag Jimmy toevallig wel en toen een hele poos niks, terwijl ondertussen regelmatig mijn aas en de aanbieding heb veranderd. Blijkbaar was het brengen van geknipte pieren, pellets in het voer en gemalen mais teveel voedsel in een keer.

 

 

De brasem zal wel denken: ik heb genoeg voor drie dagen. Ik besloot tegen de helft van de wedstrijd een nieuw plekje te maken, dichter bij de overkant, om alleen maar met schraal voer te vissen. Ik ving inderdaad nog een paar voorns. En volgens mij was de tijd te kort om nog te wachten op de grote jongens. Links en rechts zag ik wel dat er geregeld wat gevangen werd. Op een gegeven ogenblik zag ik Sammy professioneel zijn feeder omhoog houden en aan zijn bewegingen was te zien dat hij een grote brasem heeft gehaakt, dat bleek achteraf de zwaarste brasem te zijn. Gil besloot ver voor tijd de biezen te pakken en het voor gezien te houden. Bij de weging bleek dat driekwart van de deelnemers boven de kilo gevangen heeft, ondanks de stille periode. Ik fantaseer nog even met de gedachte: stel dat ik wel geurtje bij me had gehad??? Maar dat is achteraf.

 

Volgende wedstrijd 6 mei: Van Starkenborghkanaal Zuidhorn