Japan kent een rijke traditie en die tradities raken soms ook aan de hengelsport. Zo’n 300 jaar geleden werden er in de hoofdstad Tokyo meerdere kanalen gegraven en ontstond er een traditionele visserij op de Yellowfin Goby grondel. In deze stad van 13 miljoen inwoners is de traditie om ‘Edo style’ op deze grondel te vissen, nog steeds levend. Maar ook nieuwe technieken maken het dit visje lastig…

Deze grondel is het doel van de vissers…

 

Edo style

Japan kent al langer de traditionele hengelporttechnieken Tenkara en Tanago fishing. De Japanners visten honderden jaren geleden graag met fraaie kleine bamboe hengels en kleine haakjes op kleine vis, en dat doen ze nog steeds. De ultieme manier om te ontspannen en je hoofd ‘leeg te vissen’. In Tokyo bestaan nog steeds excursies per boot om deze oude ‘Edo style’ manier van vissen op grondels uit te oefenen. Maar veel Japanners gaan er ook zelf op uit en vissen vanaf de kant of de bellyboot op de Goby. Zelfs kunstaas wordt gebruikt. Kunnen we dit in Nederland ook? Ja natuurlijk. Sinds de invasie van met name de zwartbekgrondel (ook een Goby) barst het op sommige plekken van de grondels. Probeer het maar eens uit!

Honderden jaren oude traditie…

 

Underwater Darling

NHK World Japan zendt in de serie Fishing Crazy de 15 minuten durende documentaire ‘Tokyo’s Underwater Darling’ uit over deze manier van vissen in Tokyo. Klik op de foto hieronder om de docu te bekijken.

Met dank aan Hugo Oppelaar (Dutch Tanago Fishing)