Foto’s: Jelmer Simmes & Niels Van Vooren

RAYMOND HAKKERT – Was een voerboot een dikke tien jaar geleden eigenlijk een simpel op afstand bestuurbaar bootje om een berg voer en een rig ongeveer naar de beoogde plek te brengen, anno 2023 gaan we twintig stappen verder. De ‘sky is the limit’! Gps-waypoints, bait throwers, auto-pilot met (inderdaad) zelfstandige terugvaarfunctie. Het kan niet op! Buiten werpafstand uitvaren of juist onder die onmogelijk aanwerpbare overhangende boom? Allemaal grote voordelen! Die gaan we zeker bespreken, maar we gaan ook dieper in op de nadelen… Wij vonden twee topvissers, Jelmer Simmes en Niels Van Vooren, bereid om een eerlijk verhaal te doen.

JELMER SIMMES

Sinds wanneer vis jij met een voerboot en wat gaf bij jou de doorslag voor de aanschaf?

Ik ben pas sinds een jaar in het bezit van een voerboot. De voornaamste reden om er eentje aan te schaffen
was het gemak dat zo’n ding met zich meebrengt. Normaliter vaar ik mijn lijnen uit met behulp van een rubberboot. Dit gaat echter gepaard met het meeslepen van een hoop materiaal. De komst van mijn voerboot bracht direct voordelen en zorgde ervoor dat de drempel om een korte sessie te vissen een stuk kleiner werd bijvoorbeeld.

Wat zijn de voerboot-trends anno 2023?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik weinig weet over de voerboten van enkele decennia geleden. Tegenwoordig zijn vooral de doorontwikkelde dieptemeters een ware toevoeging voor veel voerboten. Ook zijn functies zoals een ‘autopilot’ of een voerboot met GPS niet meer weg te denken. Denk hierbij ook aan de komst van lithium accu’s. In de meeste voerboten van het hogere segmenten zitten tegenwoordig deze lichtgewicht accu’s, waarmee je als bijkomend voordeel ook nog eens lekker lang kunt varen.

Wat zijn de voerboot-trends anno 2023?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik weinig weet over de voerboten van enkele decennia geleden. Tegenwoordig zijn vooral de doorontwikkelde dieptemeters een ware toevoeging voor veel voerboten. Ook zijn functies zoals een ‘autopilot’ of een voerboot met GPS niet meer weg te denken. Denk hierbij ook aan de komst van lithium accu’s. In de meeste voerboten van het hogere segmenten zitten tegenwoordig deze lichtgewicht accu’s, waarmee je als bijkomend voordeel ook nog eens lekker lang kunt varen.

|> Lees het hele intervieuw met Jelle in Beet9

NIELS VAN VOOREN

Waarom ben je in het bezit van een voerboot?

Heel simpel, omdat deze op bepaalde wateren een absolute meerwaarde kan geven. Zo vis ik bijvoorbeeld op een syndicaatwater in België met veel overhangende bomen. Met de voerboot kan je gemakkelijk onder de takken varen en zo de echte hotspots bevissen. Naast de voerboot in kwestie hecht ik veel belang aan een goede dieptemeter met sonar. In mijn geval is dat een Raymarine
Dragonfly, en ik zou nooit iets anders willen mede dankzij de kwaliteit en sublieme visaanduiding.

Deze zijn met name onmisbaar tijdens mijn wintercampagnes wanneer de karpers passief bijeen liggen. Een goede dieptemeter met sonar is dus van absolute meerwaarde voor mij om de vissen te lokaliseren. Ik zoom dan maximaal uit waardoor alles zeer duidelijk wordt. Dit in combinatie
met een trage vaarsnelheid resulteert in een accuraat bodemverloop én visaanduidingen. Ook voor het vissen op en rond wier is dit van absoluut belang. Dikwijls na het uitzoomen zie je nog een wierlaag op de bodem wat de presentatie van je rig negatief kan beïnvloedden.

Waarvoor gebruik jij je voerboot – naast je rig uitvaren – nog meer?

Zoals ik al eerder aangaf vind ik het van groot belang dat er een degelijke dieptemeter op de voerboot zit met sonar zodat ik de vissen gemakkelijk kan opsporen. Tijdens de winterperiode durf ik weleens een dag te spenderen aan enkel rondjes varen op het water om de winterholdings van de karpers te vinden.

Hoe vaar jij je lijn uit?

Dit doe ik wat atypisch ten opzichte van mijn medekarpervissers die de hengel dan vaak gewoon op de steun neerleggen. Op de handzender zit een gsm-houder die ik dan horizontaal instel om mijn beeldscherm te vergroten. Wanneer de dieptemeter aanstaat is het van groot belang dat je het scherm uitzoomt en zachtjes vaart. Als je snel vaart dan worden de scans onduidelijk en zal je nooit optimaal de vissen kunnen waarnemen. Wanneer het aas inclusief rig in de voerboot ligt schuif ik deze in het water en met behulp van de handzender bedien ik de voerboot. Ik houd mijn

 

|> Meer lezen ? “Voerboten” en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet 9  NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?

Met een abonnement van Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine NU met 50% KORTING!  Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie voor slechts € 3,33 per nummer.