In de zomermaanden, wanneer de rivier doorgaans vrij laag staat met helderder water, vist barbeelspecialist en Korum prostaffer Tim Janssen het liefst met maden (zie BEET juli/augustus 2020). Is het najaar in zicht, dan kiest hij voor een pellet-aanpak, zeker als het water hoger staat en troebeler is. We zochten hem op aan de oevers van de Gelderse IJssel, een rivier die in zomer en najaar ‘hot’ is voor de barbeel…

De stroming ‘lezen’ is onderdeel van de aanpak.

 

Het is weliswaar nog geen herfst op deze visdag, maar de waterstand van de IJssel en de kleur van het water doen daar verdacht veel op lijken. De waterstand is heel hoog voor de tijd van het jaar en de verwachting is dat die nog verder gaat stijgen… We hadden toen nog geen idee hoe extreem het zou worden met ongekende overstromingen in het zuiden van het land en in België en Duitsland. Teamgenoot Peter Urscheler is ook van de partij. Toch vissen ze maar met twee hengels vanaf de kribkop. Meer hengels op deze stek is vragen om problemen, zeker als er een grote barbeel gedrild moet worden…

Er mag flink gevoerd worden, maar niet te veel ineens…

 

STROMING LEZEN

Voordat de mannen beginnen met vissen, wordt de stroming en met name de stroomnaad na aankomst goed geobserveerd. Hoewel er heel wat water wordt afgevoerd, valt de stroming nog mee, al staat er duidelijk behoorlijk druk achter. De stroomnaad lijkt perfect richting de volgende krib te stromen, die gelukkig ook vrij is. Terwijl Tim en Peter de hengels in orde maken hebben we mooi de tijd om Tim alvast wat vragen te stellen.

 

Wanneer kies jij voor een pelletaanpak?

Steevast vis ik het vroege voorjaar én het najaar met pellets, of bij een hogere waterstand gecombineerd met troebel water. En ook tijdens avond- en nachtsessies. Zeker wanneer het water wat meer gekleurd is, wat vaak samen gaat met een hogere waterstand is, de pelletvisserij dodelijk!

Wat voer- en aasaanbieding betreft, zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden… 

 

Vis je in de volle stroom, of net er buiten? Maakt dat nog uit op welk tijdstip van de dag?

Ik vis altijd met twee hengels in dezelfde lijn. De een wat korter bij, de ander een stuk verder stroomafwaarts. Hoe ver dit in de stroming is, is afhankelijk van de stek. Maar meestal is dit ruim over de nering, over de stroomnaad heen. Tegen de avond en in de nachtelijke uren, wanneer het op de rivier wat rustiger wordt, zie je vaak heel veel vis dichter naar de kant komen. Dit is vaak ook zo met barbeel. Maar het belangrijkste is en blijft dat je op een grind-/kiezelbodem blijft vissen en geduld hebt. Het is vaak wachten tot de barbeel actief wordt.

 

Tot zover een vooruitblik op een boeiend artikel in wording voor de Beet augustus/september die uitkomt op 24 augustus. Wil je dit artikel als eerste lezen, zorg dan dat je een abonnement hebt: klik hier voor een scherpe aanbieding.