Wanneer je tegenwoordig een beetje gerespecteerde hengelsportzaak binnenloopt en om je heen kijkt, dan zal je merken dat er een groot aanbod aan werphengels te krijgen is. Voor iedere tak van vissen is er wel een speciale hengel ontworpen. Maar waarom is de ene hengel nou beter geschikt voor de ene techniek dan de andere? Wat wil ik? Welke hengel past hierbij en waar moet ik rekening mee houden?

Een dikke glashengel en een dunne Toray carbon hengel.

 

Tekst & foto’s: Mark Fekkes

 

Welke visserij ?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk te bepalen voor welke visserij je de hengel wilt gebruiken. Daarna kan je kijken naar anders aspecten zoals het budget, de hengelactie en welke lengte de hengel moet hebben. Als laatste is het natuurlijk ook erg belangrijk om de hengel in de hand te houden. Past deze bij mij? Ligt hij lekker in de hand? Is de hengel in balans met de molen of reel die ik er voor wil gebruiken?

Een karperhengel is natuurlijk wat anders dan een brasemhengel.

 

De blank

Er zijn drie factoren die bepalend zijn voor de eigenschappen van een blank, oftewel de kale hengelstok waar de ogen, handgreep, molen- of reelhouder en andere accessoires op worden gebouwd. Dit zijn: het materiaal waar de blank van is gefabriceerd (1), de tapering van de hengel (2) en de wanddikte van de blank (3).

Laat ik beginnen met de gebruikte materialen voor de hengelsport. Vroeger waren de hengels van bamboe gemaakt, daarna kwamen de glasvezels en de laatste generaties zijn het voornamelijk carbon of carbon legeringen. Bamboe is zo goed als van de markt verdwenen. De ‘glashengels’ zijn ook niet helemaal verdwenen. Zo zijn er bijvoorbeeld nog meerval- en big game hengels die hiervan worden gemaakt, vanwege hun ‘taaiheid’. Een ander voorbeeld zijn de toppen van winkle pickers en feederhengels. Echter de hoofdmoot van alle hengels wordt van carbon(legeringen) gemaakt.

 De wanddikte van een high modulus carbon hengel en een glasfiber hengel verschillen enorm!

 Unieke actie

Er zijn vele soorten en kwaliteiten carbon op de markt. Deze worden veelal ingedeeld in low, intermediate, high en ultra high modulus vezels. Hoe hoger de modulus-waarde van carbon, des te lichter, stijver, duurder, maar ook kwetsbaarder het wordt. Het is dus beslist niet zo dat een high modulus hengel beter is dan een hengel die wordt gefabriceerd van een lagere modulus carbon. Een low modulus hengel kan bijvoorbeeld veel beter buigen en schokken opvangen dan een high modulus hengel. Een recente ontwikkeling in het duurdere segment blanks is de technologie om verschillende soorten en modules carbon in één blank te brengen. Zo ontstaan blanks met een unieke actie die soms het beste van twee werelden combineren. Zoals zoveel technologieën zal dit na verloop van tijd ook wel in meer betaalbare hengels terug te zien zijn…

Tot zover een deel van het interessante artikel dat Mark Fekkes schrijft voor de Beet Magazine die nu in de winkels ligt. Wil je dit voortaan als eerste in de bus krijgen en kunnen lezen, neem dan een abonnement: klik hier.