Koning winter is weer in aantocht, dat heeft de nodige invloed op het vissen in het algemeen. Vissen zoeken hun favoriete overwinteringsplekken op of zijn op weg er naar toe. Ken je deze plekken en weet je de juiste tactiek te hanteren, dan zijn er zeker nog fantastische visdagen te beleven. Jan-Willem Plekkenpol is een van de auteurs die in de Masterclass een aantal winterse vragen beantwoordt. Doe er je voordeel mee en breng ze in de praktijk!

Dikke voorns: tegen de bodem of ook op half water? 

Vraag: De havenvisserij is erg populair in deze koudere tijd van het jaar. Richt je je bij deze visserij vooral op het vissen tegen of op de bodem of kun je ook in hogere waterlagen vis verwachten?

Jan-Willem: Wanneer ik aankom in de haven kijk ik eerst naar het water of ik vis zie draaien in de oppervlakte. Dat geeft al een beeld of er eventueel veel vissen hoog in het water zwemmen. Bij aanvang van het vissen cup ik vaak eerst een paar ballen voer met aas op mijn plek. Die ballen voorzie ik rijkelijk van casters, hennep en maïs. Geknipte wormen gebruik ik liever niet, die trekken vaak baarsjes aan.

Meestal begin ik met een staande haak en kijk wat er gebeurt. In de tussentijd blijf ik regelmatig kleine hoeveelheden aas bijvoeren, dat is van groot belang.

Havenpennen van 2 tot 3 gram. 

Vraag: In sommige havens worden relatief grote vissen gevangen, deze wil je het liefst efficiënt drillen en uit het water tillen. Hoe ziet jouw tuig er dan uit en welke maten elastiek passen hierbij?

Om de vis en ook de grotere exemplaren te kunnen drillen en tillen, gebruik ik Daiwa Hydrolastic, de grijze 10-14. Echt grote vis wordt uiteraard geschept om lijnbreuk, vis verspelen en beschadigen van de vis te voorkomen. Als hoofdlijn gebruik ik Shimano Aero lijn 0,152 mm met een trekkracht van 2,23 kg. Deze combineer ik met korte onderlijnen van 15 cm om de aanbeten snel te kunnen registreren met een dikte van 12/00 en 14/00.

Ik gebruik vaak weerhaakloze haken maat 14 en 16 puur voor de snelheid van het onthaken en beschadigingen van de vis te voorkomen. Haakmaat 16 gebruik ik vaak voor casters en eventueel een pierenkopje, haak 14 voor de maïs. Qua dobbers vis ik vooral met slanke, recht toe-rechtaan havenpennen van 2 en 3 gram.

Wist je dat Jan-Willem zowel bij de havenvisserij als bij het feederen in de basis hetzelfde voer gebruikt? Dit voertje stelt hij zelf samen en bevalt hem voor alle stijlen van vissen prima.

Dit deel van de Masterclass lees je in de Beet Magazine die de komende dagen bij de abonnees in de bus kan vallen en in de loop van komende week ook in de winkels te koop is. Je week het: als abonnee lees je alles als eerste en je hoeft er niet voor naar de winkel. Ook voor het geld hoef je het beslist niet te laten: klik hier voor een aanbieding.