Op het moment dat je dit leest is de tijd van het wintervissen al ruimschoots begonnen. Veel vissers stoppen nu vaak een poosje met hun visserij en dat vind ik toch altijd zo zonde. Je mist misschien wel de mooiste vistijd van het jaar met juist nu vaak volop vis, wanneer je tenminste op de juiste stekken vist. Ik had het genoegen om een middag op pad te gaan met Ron Vermeulen, absoluut een van de beste, zo niet de allerbeste, havenvissers die ik ken en dat werd een fantastische vissessie.

Tekst & foto’s Jan van Schendel

De vissen zitten in dit jaargetijde bijna altijd ergens bij elkaar op plaatsen waar het water net dat graadje warmer is en waar er veel beschutting is voor ze. Met name de jachthavens langs al onze grote waterwegen zijn dan ook perfect geschikte overwinteringsplekken voor heel veel vissen.

Het vissen in jachthavens is bijna een aparte visdiscipline te noemen, althans het traditionele jachthavenvissen.

Het vissen in jachthavens is bijna een aparte visdiscipline te noemen, althans het traditionele jachthavenvissen.

Deze visserij vereist zijn eigen aanpak. Een aanpak waarbij zeker op materiaalgebied alles perfect moet kloppen want er is vaak veel vis te vangen. Voorns, windes en baarzen maar ook vaak kolblei en zelfs brasem, dit natuurlijk afhankelijk van waar je vist. Je vist daar waar de vissen zich al bevinden en de gehele aanpak is erop gericht om die al aanwezige vissen zo effectief mogelijk ook daadwerkelijk te vangen.

 

ECHTE SPECIALIST

Er zijn heel wat weetjes en trucjes om dat effectieve vissen te maximaliseren en wie beter dan Ron Vermeulen kan ons dit laten zien in de praktijk. Ik ken Ron al heel wat jaren. Hij woont in dezelfde streek als ik en vist dan ook vaak dezelfde wedstrijden, met name in de wintertijd in de jachthavens. Ron is echt helemaal ingesteld op deze visserij en maakt bovendien gigantisch veel visuren om alles zo mogelijk nog meer te perfectioneren; kortom, sterkere tegenstanders zijn niet gemakkelijk te vinden als ze er al zijn.

Ron is echt helemaal ingesteld op deze visserij.

Ron is echt helemaal ingesteld op deze visserij.

Ron is altijd een specialist geweest in het vangen van veel vis, iets dat hem vaak goed van pas is gekomen bij allerlei visfestivals in af en toe Ierland maar nog veel vaker Denemarken. Samen met vismaat Martin de Wit heeft hij daar altijd hele indrukwekkende resultaten behaald. Wat me altijd aanspreekt is de hele simpele aanpak van Ron, maar die toch geweldig effectief is. Simpel zal het dan misschien zijn, toch is overal heel goed over nagedacht, zoals je al snel zult merken.

 

DE HAVEN VAN SPRANG-CAPELLE

De vissen die hier rondzwemmen komen zeer waarschijnlijk vanuit de rivier de Maas naar hier. Helemaal zeker ben ik er echter niet van. Hoe is het te verklaren dat juist hier iedere winter enorm veel vis rondzwemt en dat er verder in deze streek in vrijwel alle andere havens langs de Maas werkelijk geen visje is te vangen. Echt heel apart. In vergelijking met alle andere havens ligt deze haven veel verder weg van de Maas en moeten de vissen, via het Oude Maasje en dan nog zo’n twee kilometer door een zijkanaaltje hiervan, flink wat afstand overbruggen om hier te geraken.

De haven van Sprang-Capelle; een gekende winterstek.

 Visser-vriendelijke haven…

Gelukkig is deze jachthaven bijzonder vissers-vriendelijk. Wat een verademing is dat in vergelijking met de vele plekken waar je gewoon niet meer mag komen. Eigenlijk loopt het zijkanaaltje dat van het Oude Maasje komt gewoon dood in het dorpje Sprang-Capelle. Op de steigers van de jachthaven mag niet worden gevist, maar langs beide oevers van het kanaaltje mag dat wel vanaf de kade en zijn er ruim voldoende visplekken. Voor de vissers is zelfs een toiletunit geplaatst. Perfect! Ieder jaar komt hier veel vis overwinteren, abnormaal soms hoeveel vis hier rondzwemt. De situatie is ook ideaal met overal langs de haven bedrijvigheid die er mede voor zorgt dat de aalscholvers hier meestal wegblijven of in ieder geval snel opgeschrikt worden. Het is aan deze zojuist omschreven kade dat we vandaag met Ron op pad zijn voor dit artikel.

 

De rest van het artikel lees je in de decemberuitgave van Beet die half december bij de abonnees op de deurmat lag en ongeveer vanaf dat tijdstip te koop is in de hengelsportzaken, boeken- en tijdschriftenwinkels. Voor een abonnement op Beet – Magazine ga je naar shop.beet.nl/category/abonnementen/.