In het weekend van 14 en 15 oktober zal het officiële WK Streetfishing plaatsvinden… en wel in Nederland! Decor is dit keer de waterrijke én visrijke stad Zwolle. Dennis Horvath, bondscoach van het Nederlandse team, kijkt alvast vooruit op dit unieke evenement.

De voorbereiding

Het is 7 oktober de koffers zijn gepakt en de vangdrang is groot, we zijn in de aanloop naar de eerste keer dat er een officieel WK Streetfishing plaats zal gaan vinden. Aankomende zondag 9 oktober zullen we vertrekken en beginnen we met onze trainingsweek. Op 14 en 15 oktober zal de strijd gestreden gaan worden en wel hier in het mooie Nederland in de stad Zwolle. Maar voor het zover is, is er heel wat aan vooraf gegaan!
Het speelt al een tijdje en nu gaan we echt naar die climax, de wedstrijd waar we al meer dan een jaar naartoe leven. Het was de bedoeling dat we in 2021 ons eerste WK Streetfishing zouden gaan vissen. Maar toen ging het fout, vlak voor de wedstrijd gooide corona helaas roet in het eten. Vol goede moed zijn we er toen weer tegenaan gegaan met het plannen en voorbereiden van het aankomende WK. We proberen ons zo goed mogelijk voor te bereiden op wat komen gaat. Dat betekent dus dat er veel informatie op gedaan moet worden over een aantal belangrijke zaken. Zo willen we weten hoe het parcours er uit ziet, dit in verband met de meest logische looproutes.

Het parcours en is ook hier in maps te vinden.

Het parcours en is ook hier in maps te vinden.

We willen weten waar de vis zich bevindt. En natuurlijk moeten we ons ook op de hoogte stellen van het officiële wedstrijdreglement. Nou wedstrijdreglement is wel een dingetje hoor, een bestand van maar liefst achttien pagina’s die ook nog eens in het Engels geschreven is. Dit oersaaie wedstrijdreglement en overige informatie is hier te vinden. Er zal scherp toezicht gehouden worden door de officiële organisatie Fédération Internationale De La Pëche Sportive En Eau Douce (FIPSed). In dit reglement staat onder andere omschreven hoe met de vis om te gaan, hoe te meten, hoe de puntentelling zal zijn, veiligheid enz., enz. Omdat het om een officieel WK gaat, waar de sportiviteit hoog in het vaandel staat en dus alle regels van topsport gerespecteerd dienen te worden, is het verboden om stimulerende middelen te gebruiken, in de volksmond: Doping!! Hier kunnen de vissers ook op gecontroleerd gaan worden, het is dus zaak om je ook hier goed op voor te bereiden.

We vangen echt niet alleen maar grote vissen.

We vangen echt niet alleen maar grote vissen.

Team Nederland

Het team bestaat uit in totaal acht man, vier vissers, twee reserve vissers één bondscoach en één ondersteunend coach. Koppel één zal bestaan uit de regerend Nederlandse Kampioenen Streetfishing Bart van de Walle en Johannes Elzinga. Koppel twee zal bestaan uit aanstormend talent Tim Kunst en oud prof schaatser Gerben Jorritsma. De reserve vissers zullen zijn: Félix Sens en Martijn Leus. Bondscoach Dennis Horvath en ondersteunend coach Jan-Jaap van Heiningen zullen het geheel aansturen en ondersteunen daar waar nodig is.

Het bijna complete team, Martijn heeft de foto genomen.

Het bijna complete team, Martijn heeft de foto genomen.

Met dit team zijn er zeker in de maanden voorafgaand aan het WK vele communicatie en training momenten geweest. Tijdens deze momenten is er heel veel informatie verzameld, om tijdens de wedstrijd een zo goed mogelijk resultaat neer te kunnen zetten. Er zijn vele stekken beoordeeld en er zijn natuurlijk ook de nodige vissen gevangen.

De baars was lekker los.

De baars was lekker los.

Mooie donkere snoekbaars van Bart van de Walle.

Mooie, donkere snoekbaars van Bart van de Walle.

Mooie roofblei voor ondersteunend coach Jan-Jaap.

Mooie roofblei voor ondersteunend coach Jan-Jaap.

Leuk snoekje voor Tim.

Leuk snoekje voor Tim.

De wedstrijd

Natuurlijk is het nog niet zo ver maar wel is het mogelijk om het WK te volgen. Alle gevangen vis zal geregistreerd worden via de ScoreFishingApp. Deze app maakt het mogelijk om de stand live bij te houden. Via deze pagina kun je simpelweg op de tekst ‘live rankin, click here’ klikken en alle up to date informatie vinden. De wedstrijd wordt gevist in koppels die beide in hun eigen afzonderlijke zone moeten blijven, dag 2 zullen de koppels in de andere zone vissen. Deelnemende landen zullen zijn: België, Engeland, Estland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Letland, Nederland, Roemenië en de Oekraïne.

Na de wedstrijd zal er weer een stuk verschijnen over de resultaten met vangstfoto’s en hopelijk ook met medailles!!

Na de wedstrijd zal er weer een stuk verschijnen over de resultaten met vangstfoto’s en hopelijk ook met medailles!!

Dennis Horvath
Bondscoach Streetfishing Sportvisserij Nederland