FRANS VOGELS – Het is fantastisch om te zien hoe ieder jaar de wonderlijke natuur weer ontwaakt uit haar winterslaap. Frans Vogels neemt je mee in de wereld van het barbeelvissen en voorziet je van praktische tips en informatie waar je zelf mee uit de voeten kan. Van aas tot onderwatercamera, je vindt het in dit artikel!

Niets is zo onvoorspelbaar als het vissen. De ene dag is nooit te vergelijken met de andere, steeds zijn er veranderende omstandigheden waar je rekening mee dient te houden. Het weer, de temperatuur, de waterstand.

Vissen zijn soms net mensen en eten niet alles wat hen voorgeschoteld wordt. Echter zijn er maar en mitsen, zo heb ik op dezelfde stek op steeds dezelfde tijd dezelfde barbelen gevangen. Niet op zomaar een rivier, nee op meer dan 20 rivieren in 7 landen! De barbeel spreekt wat dat betreft dezelfde taal in de verschillende landen. Zijn gedragingen zijn over het algemeen ook hetzelfde. In mijn ervaring kun je de barbeel in 3 groepen opdelen. De liggers; deze verplaatsen zich niet of nauwelijks.

De groep korte nomaden; zij leggen elke dag steeds hetzelfde traject af. Dan heb je nog de lange nomaden; die leggen hun traject verder af en zijn steeds op dezelfde dag en tijd weer op hun plek. Vaak heb ik gepiekerd en gedacht, kon ik maar onder water kijken en zien wat er aan de hand is. Wat is die barbeel op dat moment aan het doen? Waar houdt hij zich op?

Na wat knutselwerk is de montage klaar om gebruikt te worden

Wolf in schaapskleren.

In 2016 zag ik een advertentie voorbijkomen van de waterwolf. Ik wist het meteen: die moet ik hebben! Die kan mij misschien de antwoorden bezorgen die ik op dat moment nodig had. Eenmaal in huis, wist ik na een uurtje puzzelen hoe ik de camera veilig aan mijn montage kon bevestigen. Daarna kwam het daadwerkelijke durven ingooien, dit was even een dingetje. Natuurlijk wist ik dat ik het gevaar een beetje ging opzoeken en het risico ging lopen dat de camera ergens achter zou blijven haken en ik de montage niet los zou krijgen.

In mijn eerste jaar op de Roer gebeurde dat. Gelukkig was het kort aan de kant en kon ik het water in met mijn waadpak. De andere keren dat dit gebeurde heb ik steeds geluk gehad, al weet ik dat telkens wanneer ik ingooi de laatste keer kan zijn dat ik de camera zie. Ik moet er wel bij vermelden dat ik de camera niet zomaar overal het water in gooi. Het moet wel een stek zijn waar ik niet vast kom te zitten. Door eerst een dag te vissen en tijdens het indraaien korte stops te maken verken ik de bodem, bij twijfel zet ik de camera niet in!

Ik heb steeds mijn laptop bij me zodat ik de resultaten meteen kan zien. Dat geeft me dan direct inzicht in wat er zich onderwater afspeelt. De ene keer word ik meer verrast dan de andere. Soms zijn de beelden vaag door het lichtinval of de kleur van het water. Zo is er op de beelden van de Waal nauwelijks wat te zien. Die moet ik steeds in het donker bekijken zodat ik de schimmen kan onderscheiden.

Typisch voor de Somme in Frankrijk!

Het water stroomt nauwelijks op de laatste 5 cm. Het water in de Franse Maas is vaak blauwachtig, soms geelachtig, de bodem bezaaid met grote stenen en is erg ongelijk. Ondanks dit gegeven kom je hier nauwelijks vast te zitten. Het zicht in de Roer is vaak troebel omdat het op de meeste plekken vrij ondiep is en er veel fijn zand met de stroming meegevoerd wordt. Grotere kiezels zie ik vaak kantelen en verplaatsen zich soms wel een meter per uur. Het duidelijkst zijn de beelden van de grensmaas en de Belgische Ardennen. Dat water is vaak kraakhelder en vergelijkbaar met kraanwater. 

|> Verder Lezen? “Wonderlijke natuur” en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet mei NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?

Met een abonnement van Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine. Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie.